Laco Teren chytá len veľké ryby

Maliar Laco Teren patrí k najosobitejším autorom strednej generácie slovenských postmodernistov.

25.05.2015 12:00
30laco teren Foto: ,
Laco Teren vystavuje veľkoplošné maľby a plastiky v galérii Danubiana.
debata

Jeho vyprofilovaný štýl oslovuje svojským humorom a otvoreným príklonom k čistej kráse. Teren čerpá z pôvodných maliarskych námetov, jeho maľby sú zväčša zátišiami, portrétmi a aktmi. Selektuje z prírody a bizarne ju prepája s moderným svetom. Práca so spomínanými prvkami je symbolická, vytvára ironický kontext. Zlučovaním zdanlivo nesúrodých protikladov zapája diváka a vytvára priestor na naše vlastné interpretácie. Teren nám neradí, ako by sme mali čítať jeho umenie. Príbehy má v rukách sám divák. Necháva nás živo komunikovať so svojsky surrealistickým svetom, ktorému dominuje človek.

Nech žije krása

Maliarsky štýl Laca Terena vychádza z kresby, najvýraznejšou črtou jeho formálneho vyjadrenia je linka a obľúbené pastelové farby. Jeho umenie je popové a vôbec sa to nesnaží skryť. Práve naopak, programovo a s nadšením vyvoláva pozitívne emócie. Jeho výjavy sú nežné a zároveň silne expresívne, s jasne vyhraneným názorom.

Laco Teren vystavuje veľkoplošné maľby a... Foto: Pravda, Ivan Majerský
30 laco teren punk neni mrtev Laco Teren vystavuje veľkoplošné maľby a plastiky v galérii Danubiana.

Svetlá farebnosť či exoticky snová atmosféra. Teren sa sústreďuje na tvary, jeho fetišom sa stávajú zdanlivo banálne predmety, v kontexte s prvoplánovou „páčivosťou“ sú paródiou braku. Spochybňuje povahu súčasného umenia, relativizuje ho. Nech žije krása vo svojej čistej podobe, v presne takej, akú ju chceme vidieť. Terenove diela sú obľúbené práve vďaka vyvažovaniu protipólov. Našiel rovnováhu medzi tým, o čom a ako rozpráva. Zároveň dáva divákom presne to, čo od umenia chcú. Stimuluje fantáziu a zároveň je príjemne „páčivý“.

Farebné kvety, roztomilé zvieratká či ženské akty pripomínajú estetiku oldschoolových, motorkárskych tetovaní. Na prvý pohľad nevinné fetiše skrývajú nepomenované, znepokojujúce temno. Odrážajú naše vlastné obavy. Teren oslavuje prostotu, vracia sa k pôvodu, k prírode či šamanstvu. Portrétuje atraktívne tváre, jeho človek je sexi silný a drzo sebavedomý. Majetnícky zrastá so svojou džungľou, svet mu leží pri nohách skrotený a plne využíva jeho energiu.

Laco Teren vystavuje veľkoplošné maľby a... Foto: Ivan Majerský, Pravda
30laco teren2 Laco Teren vystavuje veľkoplošné maľby a plastiky v galérii Danubiana.

Nech žije gýč

Umelec polemizuje s prízemnosťou gýča, uvedomele ho stavia na „obdiv“. Dokonale pozná hranice, jeho obrazy uspokojujú svojou prostou krásou a zároveň kritizujú degradované hodnoty aj stratu ideálov. Laco Teren krásu neskrýva, práve naopak, demonštruje jej dôležitosť. Gýču uniká prepracovanosťou námetov a inovatívnou tematickou symbolikou. Pracuje s obraznosťou, jeho námety sú intímne, umelec odhaľuje svoj postoj, otvára tajné komnaty, v ktorých nám dovoľuje nájsť samých seba.

Laco Teren sa zabáva a búra mýty o tom, že umenie má byť vážne. Nesnaží sa zapôsobiť ako intelektuál, ide na nás hravo. U Terena je označenie popkultúrny namieste. Súčasné umenie musí vedieť zaujať a jemu sa to rozhodne darí. Na svet reaguje iróniou, no jeho živý a farebný smiech je často zásterkou sĺz… Výstava s názvom Veľká ryba bude pre návštevníkov galérie Danubiana prístupná do konca júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danubiana #Laco Teren