Štartuje nový ročník súťaže fotožurnalistov

Budem rozhodovať prísne a profesionálne bez ohľadu na mená, vyhlásil ukrajinský fotograf Alexander Chekmenov, ktorý bude členom medzinárodnej poroty 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo.

28.05.2015 16:00
debata

„Ako predseda poroty prijal naše pozvanie významný americký fotograf, jeden zo zakladateľov agentúry NOOR Stanley Greene, viacnásobný víťaz World Press Photo,“ uviedla riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.

Štvrtý ročník obohatia dve novinky. Pribudla medzinárodná súťaž krátkych videí s maximálnou dĺžkou do troch minút, do ktorej sa môžu prihlásiť okrem slovenských autorov aj videotvorcovia z Poľska, Česka, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny. Druhou novinkou určenou len slovenským fotografom je zvláštna kategória Slovensko – bohatstvo v rozmanitosti – tradícia a súčasnosť. Najlepšie fotografie vystavia budúci rok, keď bude Slovensko predsedať Rade Európskej únie, na všetkých zastupiteľských úradoch SR vo svete.

Tradičnými kategóriami ostávajú: reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport, príroda a súťaž mladých fotografov do 25 rokov a študentov. Do kategórie stredoeurópska fotografia sa okrem autorov z Česka, Poľska, Maďarska a Rakúska môžu tento rok hlásiť aj fotografi z Ukrajiny a Bieloruska. Svoje práce, ktoré vytvorili na publikačné účely, môžu záujemcovia prihlásiť do súťaže od 15. júna do 31. augusta. Na najlepších čakajú ceny v jednotlivých kategóriách, najlepšia fotografia získa Grand Prix.

„Pred pätnástimi rokmi som vystavoval v rámci festivalu Mesiac fotografie v Bratislave projekt Ľalie. Boli to čiernobiele portréty psychiatrických pacientov s kvetmi. Vtedy som nemal peniaze, aby som sem mohol pricestovať. O to viac ma potešila ponuka byť tento rok členom poroty,“ povedal Alexander Chekmenev. Autor, ktorý minulý rok získal Grand Prix ako fotograf roka Ukrajiny, predstaví v septembri výber zo svojej najnovšej tvorby v Galérii mesta Bratislavy.

Aj on bol medzi stovkami fotografov, ktorí v Kyjeve dokumentovali dianie na Majdane. „Prekvapilo ma, koľko fotografov tam bolo z takej malej krajiny ako Slovensko. Všetci sme si vtedy navzájom pomáhali bez ohľadu na to, kto z ktorej krajiny pochádzal. Navyše mnohí slovenskí fotografi nepracovali pre médiá, ale kvôli tomu, aby zachytili udalosti dôležité pre dejiny,“ spomenul Alexander Chekmenev.

Alexander Chekmenev, jeden z porotcov 4.... Foto: FABIAN WEISS
Alexander Chekmenev Alexander Chekmenev, jeden z porotcov 4. ročníka Slovak Press Photo, sa na jeseň predstaví aj výstavou fotografií.

Výsledky 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo vyhlásia na slávnostnom večeri spojenom s udeľovaním cien 21. októbra. Ocenené práce predstaví výstava v Múzeu mesta Bratislavy – v Starej radnici aj Justiho sieni Primaciálneho paláca. Návštevníci rozhodnú o tom, kto vyhrá divácku súťaž.

„Cieľom projektu je pozdvihnúť úroveň slovenskej fotožurnalistiky a stimulovať jej ďalší rozvoj. Súťaž je platformou i konfrontáciou prác slovenských fotografov aj fotografov z okolitých krajín. Výstava víťazných prác umožňuje širokej verejnosti stať sa očitým svedkom udalostí a javov uplynulého roka,“ dodala Jana Garvoldtová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Press Photo #Alexander Chekmenov