Zlato pre Čorbov talent

Výtvarník Milan Čorba svoje povolanie miloval a úspech, ktorý v ňom dosiahol, ho tešil každý deň.

06.07.2015 09:00
vytvarnik Milan Corba Foto:
Milan Čorba na archívnej snímke.
debata

Iste by mal však radosť aj zo Zlatej medaily Pražského quadrienale 2015, ktorú získalo vďaka nemu Slovensko. Slovenská expozícia venovaná Milanovi Čorbovi, mimoriadnej osobnosti slovenského kostýmového výtvarníctva, získala 22. júna jedno z hlavných ocenení Pražského quadriennale 2015 – Zlatú medailu PQ 2015 za divadelnú architektúru.

Kurátorom slovenskej časti v Sekcii krajín a regiónov PQ 2015 je renomovaný slovenský scénograf pôsobiaci na zahraničných operných scénach Boris Kudlička a hlavným organizátorom je Divadelný ústav. Výstava v Kostole sv. Anny na Zlatej ulici v Prahe sa skončila 28. júna. Slovenská expozícia pod názvom Odraz obrazu bola poctou kostýmovému výtvarníkovi Milanovi Čorbovi (1940 – 2013). Kostýmy Milana Čorbu stáli na detailoch, vystihovali dobu a boli veľmi presné. Dobu si vždy naštudoval. Jeho dielo obohatilo a ovplyvnilo vývin moderného kostýmového výtvarníctva v slovenskom divadle druhej polovice 20. storočia. Boris Kudlička sa zameral na osobnosť Milana Čorbu v jeho celistvosti – vyjadril jeho charakter a jeho záujem o život a spoločnosť. Milan Čorba bol výborný pozorovateľ a v textoch sa prejavil aj ako mysliteľ.

Divadelný ústav sa zapojil aj do sekcie SPACE, ktorej cieľom je úvaha nad súčasnými trendmi performatívnej architektúry z hľadiska vzťahu divadla a architektúry. Tu ponúkla dvojica umelcov – architekt Alan Krajčír a výtvarník Michal Moravčík – autorský objekt pod názvom PNEUMA.

Pražské quadriennale scénografie a divadelného priestoru (PQ 2015) je najväčšia svetová prehliadka, ktorá skúma oblasť scénografie v celej svojej šírke – od scénického umenia cez kostýmový, svetelný a zvukový dizajn až po nové scénografické prístupy, napríklad aplikovaná scénografia, pouličná performance, kostým ako performance atď. Na Pražskom quadriennale sa tento rok zúčastnilo rekordných 85 krajín z celého sveta. Medzinárodnú porotu Pražského quadriennale 2015 tvorili režiséri Kirsten Dehlholm, Antonio Araújo a Dmitrij Krymov, scénografi a umelci Eloise Kazan, Katrina Neiburga, Kamila Polívková a Dominic Huber, teoretička Joslin McKinney a architekt Radivoje Dinulović. Hlavnou témou PQ 2015 bol Spoločný priestor: Hudba – Počasie – Politika. Téma PQ 2015 si kladie za cieľ zviditeľniť neviditeľnú scénografiu, čiže prostredie, ktoré nás hlboko ovplyvňuje napriek tomu, že nie je hmatateľné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výtvarník #Milan Čorba #PQ 2015 za divadelnú architektúru