Umenie Kubinských je späté so životom

Lavica na vysokých štíhlych nohách, v ktorej sú "zasadené" sklenené "kvety".

25.07.2015 16:00
31 bohus kubinsky shine Foto:
Bohuš Kubinský: Shine, 2012
debata

Sochár Bohuš Kubinský netají, že pri tvorbe plastiky s názvom Záhrada ho inšpiroval rovnomenný film Martina Šulíka. Do obrazov, ktorých farebné plochy vyvolávajú predstavu kľukatej cesty životom, vlepuje maliarka Monika Kubinská napríklad aj uschnuté lístie. Výstava Imagine v trnavskej Galérii Jána Koniarka predstavuje výber z tvorby Moniky a Bohuša Kubinských.

V piatich samostatných blokoch prináša prierez ich tvorby z rokov 1992 až 2015 s dôrazom na najnovšie umelecké objavy. Monika Kubinská vystavuje monumentálnu i komornú lyrickú maľbu, Bohuš Kubinský menšie priestorové objekty a nový site-specific projekt. „Expozícia je zostavená tak, aby ako celok odkazovala na minulosť, nepotláčala prítomnosť a možno predznačila budúcnosť umeleckého smerovania manželov Kubinských. Pretože podľa ich vlastných slov sa práve touto výstavou finalizuje jedna dlhá etapa ich tvorivého vývoja,“ uviedol kurátor výstavy Roman Popelár.

Od odkazov na nezmyselnosť obetí vojny, posolstiev nádeje, otázok večnosti i osobnej mytológie cez témy meditácie a harmónie až po odkazy na výstavu Story, ktorú pred dvadsiatimi rokmi pripravili pre trnavskú Synagógu – Centrum súčasného umenia. Uprostred je „Kabinet“. „Kompozíciu na mieru vyrobených rozkladateľných knižníc s originálnym dizajnom historických svietidiel a knihy ako denníkové maľby dopĺňajú skice-denníky prevažne z parížskeho obdobia a niekoľko carrarských mramorových objektov. Je to obývačka, depozit, miesto pre zastavenie,“ pokračoval kurátor.

Pomyselnú bodku za putovaním expozíciou dávajú filmy o voľnej tvorbe oboch umelcov, ktorí vstúpili na výtvarnú scénu začiatkom deväťdesiatych rokov. "A v dvoch umeleckých dielach je ešte raz podčiarknutá ideová línia ich tvorby: konfrontácia duchovna, energie a živlov, ktoré formujú náš život.

Spoločné aj samostatné výstavy im vyniesli účasť na prestížnom grantovom programe Pollock-Krasner v New Yorku. To je vraj ako dostať vo filme Oscara. Bohuš Kubinský bol navyše aj finalistom súťaže Mladý výtvarník roka a Tonal (dnes Cena Oskára Čepana) Kubinská získala 1. cenu za maľbu na medzinárodnom sympóziu v Carrare.

Obaja umelci zdôrazňujú, že nechcú, aby ich umenie bolo odtrhnuté od života. Prostredníctvom malieb, plastík a inštalácií sa snažia rozpráva aj o zle, ktoré stále strpčuje ľudské osudy. Vo veľkom magickom projekte Imagine spájajú fantáziu, drsnosť, historické aj rodinné udalosti. Spoločná výstava Moniky a Bohuša Kubinských bude v trnavskej Galérii Jána Koniarka do 16. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Bohuš Kubinský