Janovského hra na vojnu

Svoje kresby najradšej maľuje Jakub Janovský po stenách opustených budov, starých zatvorených fabrík, ktoré onedlho zbúrajú, či v squatoch.

29.07.2015 14:00
Janovský Foto:
Výstavou PlaygroundV51 sa v Bunkri - Nitrianskej galérii predstavuje český výtvarník Jakub Janovský.
debata

Dáva im prednosť pred výstavnými priestormi galérií. „Keď však uvidel Bunker Nitrianskej galérie, zdal sa mu natoľko inšpiratívny a zaujímavý, že súhlasil,“ povedal kurátor výstavy Omar Mirza.

Po prvý raz sa tridsaťjedenročný český výtvarník predstavuje na Slovensku samostatnou výstavou, ktorú nazval PlaygroundV51. Je netradičná ako celá jeho tvorba. Vytvoril ju priamo v bývalom podzemnom kryte a po skončení bude zničená. Hru medzi autorovou fantáziou, priestorom a návštevníkmi ukončí nový nános jedinej farby. Zánik vlastnej tvorby vníma Janovský ako očistný proces.

„Skratka V51 je citát z plechovej brány starého vojenského skladu, na ktorú Janovský nakreslil obrázok použitý na pozvánke. Netušíme, čo nápis znamená ani čo sa nachádza za zamknutou bránou. Tento moment náhody a tajomnosti vystihuje celú výstavu,“ odklial kurátor tajomstvo názvu Janovského výstavy.

Ako z Aladinovej lampy vyleteli duchovia. Nechcú však plniť želania svojho pána. Sú zahalení a v náručí držia bábätká. Medzi nimi je nápis Family the First! Z kočiarika stúpa dym, ktorý vyvoláva predstavu výbuchu bomby. Chlapci na pláži odpaľujú rakety. Zmutované postavy pripomínajú na jednej strane jazyk súčasných fantasy filmov, na druhej odkazujú na romantickú tradíciu groteskných škriatkov.

„Výstava tematicky súvisí s hrou na vojnu. Napriek tomu, že sa nám tieto pojmy v prvej chvíli môžu zdať protichodné, majú mnoho spoločného. Veď ktorí malí či veľkí chlapci sa neradi hrajú na vojakov? Janovský vytvára rôzne nečakané a bizarné situácie okorenené čiernym humorom, v ktorých sa objavujú postavy na pomedzí detstva a dospelosti, preto nie je celkom jasné, či tu ide len o hru alebo už o vážnu vec,“ vysvetlil Omar Mirza.

Vo svojich kresbách Jakub Janovský spája krikľavú bezprostrednosť, provokatívnosť a surovú expresivitu s naivitou, banalitou aj sarkazmom. Zo spirituálnych, politických či militaristických symbolov mixuje znepokojivé koktaily stôp a odkazov. Vychádza z kresby, nepracuje s ňou však tradičným spôsobom.

„Ide k rôznym presahom od maľby až do objektu. Okrem farieb používa napríklad aj kriedu. Dokáže pracovať s priestorom. V Bunkri nekreslil iba na steny, ale aj na zásobník na vodu či stĺp. Svet, ktorý vytvára, je temný, možno až brutálne surový, ale zároveň interpretovaný s nadhľadom,“ pokračoval kurátor.

Drevené kríže, vyhodené obrazovky, kvetináče… Z predmetov nájdených v zberných dvoroch vytvára pražský rodák objekty, ktoré s kresbami komunikujú. Dokonca vytvárajú celok. Súčasťou výstavy sú aj jednoduché gifové animácie, v ktorých pospájal fotografie svojich kresieb.

„Ešte jedna prekvapujúca náhoda – alebo skôr osudová predurčenosť? Otec Jakuba Janovského bol začiatkom osemdesiatych rokov na povinnej vojenskej službe práve v Nitre,“ dodal Omar Mirza. Výstava Jakuba Janovského PlaygroundV51 bude v Bunkri – Nitrianskej galérii do 30. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Janovský #Bunker Nitrianskej galérie