Knihovník ukradol 140 obrazov, ktoré nahradil falzifikátmi

Bývalý hlavný knihovník na univerzite v čínskom Kantone ukradol vyše 140 obrazov čínskych majstrov a nahradil ich falzifikátmi, ktoré sám vytvoril.

30.07.2015 14:00
debata (6)

Knihovník Siao Jüan kradol umelecké diela na kantonskej Akadémii výtvarných umení v galérii, ktorú mal pod dozorom. Dialo sa tak v rokoch 2004 až 2006. Medzi ukradnutými dielami boli napríklad krajinomaľby či kaligrafie.

Pred súdom sa Siao hájil tým, že takéto rozkrádanie bolo v škole bežnou praktikou a že maľby neboli zabezpečené. Povedal okrem iného, že hneď prvý deň po nástupe do zamestnania si všimol, že na stenách galérie visia okrem originálov aj napodobeniny.

Neskôr, keď nahradil niektoré zo zvyšných originálov falošnými obrazmi z vlastnej dielne, s údivom zistil, že jeho falošné obrazy niekto vzal a zavesil namiesto nich nový falzifikát.

„Prišiel som na to, že niekto nahradil moje maľby vlastnými, pretože tie ich práce boli príšerné,“ povedal Siao pred súdom v Kantone. Kto jeho maľby vzal, vraj netuší. Študenti a učitelia však mohli vynášať obrazy rovnakým spôsobom, ako si mohli odnášať požičané knihy, vyhlásil.

V rokoch 2004 až 2011 Siao 125 ukradnutých obrazov rozpredal v aukciách za vyše 34 miliónov jüanov (viac ako 251-tisíc eur) a peniaze údajne použil na kúpu bytov a umeleckých diel. Ďalších 18 obrazov, ktoré mu zostali, odborníci oceňujú na 70 miliónov jüanov (takmer 518-tisíc eur).

Medzi ukradnutými obrazmi sú napríklad diela, ktoré namaľoval známy čínsky umelec 20. storočia Čchi Paj-š', alebo diela Čeng Ta-čchiena, ktorý bol nielen známym maliarom, ale aj falzifikátorom.

Siao sa pred súdom priznal a vyhlásil, že svoj čin ľutuje. Dátum vynesenia rozsudku nezverejnili.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #obrazy #univerzita #Kanton