Bibiana pozýva do krajiny trpaslíkov

Až do 18. októbra potrvá v bratislavskej Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti, výstava Petra Uchnára nazvaná Sám proti Liliputu.

02.08.2015 07:00
debata

Ako sa dá tušiť, je inšpirovaná ilustráciami ku knihe Jonathana Swifta Gulliverove cesty, za ktoré Peter Uchnár dostal Zlaté jablko BIB 1999. Bola to jeho prvá práca na knihe a toto ocenenie mu otvorilo cestu k ilustrovaniu ďalších kvalitných kníh pre deti a mládež.

Peter Uchnár: Gulliverove cesty Foto: ilustrácie: Peter Uchnár
Peter Uchnár Peter Uchnár: Gulliverove cesty

To, že Uchnárove ilustrácie sú pre detského čitateľa skutočne veľmi príťažlivé, dokazuje aj Cena detskej poroty, ktorú dostal na Bienále ilustrácií Bratislava v roku 2009 za knihu Peter Pan. Ocenenie získal aj na BIB 2013, a bola ním Cena primátora Bratislavy, ktorá bola v tom roku udelená po prvý raz. Okrem vystavených originálov ilustrácií z knihy Gulliverove cesty tu diváci uvidia aj trojrozmerné objekty, pomocou ktorých v Bibiane návštevníkov zavedú do krajiny trpaslíkov Liliputu a do krajiny obrov Brobdingnagu.

Aktuálna výstava je predzvesťou jubilejného, 25. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava, ktorého brány sa otvoria v piatok 4. septembra v Dome umenia na Nám. SNP. Výstava iste neočarí len deti, ale aj dospelých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Bibiana #Peter Uchnár