Picassov obraz zadržali colníci pri ilegálnom prevoze

Obraz Hlava mladej ženy španielskeho maliara Pabla Picassa zadržali francúzski colníci na ostrove Korzika pri pokuse o pašovanie do Švajčiarska. Pritom je považovaný za národný poklad Španielska a nesmie opustiť územie krajiny. Polícia bola na plánovaný prevoz diela upozornená.

05.08.2015 16:20
Olejomaľba Hlava mladej ženy od Pabla Picassa. Foto:
Olejomaľba Hlava mladej ženy od Pabla Picassa.
debata

Pablo Picasso namaľoval Hlavu mladej ženy v roku 1906. Patrí do jeho „ružového obdobia“. Pre Španielsko má nevyčísliteľnú kultúrnu hodnotu a jeho odhadovaná trhová cena sa pohybuje okolo 25 miliónov eur.

Dielo patriace do súkromnej zbierky španielskeho bankára Jaimeho Botina našli colníci na nákladnej lodi, registrovanej v Británii, kotviacej v korzickom prístave Calvi. Loď patrila spoločnosti, ktorej jedným z vlastníkov je práve Botin. Podľa informácií britského Telegraphu priviezli obraz súkromným lietadlom na Korziku, pričom sa na palube lietadla počas prevozu nenachádzali žiadni pasažieri.

Kapitán lode nedokázal polícii predložiť potrebné oprávnenie na prevoz obrazu a navyše, keď loď potom prehľadávali colníci, našli dokument, ktorý uvádza, že obraz má vysokú kultúrnu hodnotu a nesmie opustiť územie Španielska.

Bankár Jaime Botina, ktorý je podľa magazínu Forbes pätnástym najbohatším človekom v Španielsku, kúpil Picassov obraz Hlava mladej ženy do svojej súkromnej zbierky už v roku 1977. Fakt, že chce obraz zo Španielska vyviezť, potvrdzuje aj jeho žiadosť o povolenie na vývoz diela z krajiny, ktorú podal v máji tohto roka s tým, že malo byť dielo prevezené do Londýna. To však španielsky najvyšší súd zamietol s odôvodnením, že ide o španielsky národný poklad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obraz #Pablo Picasso #Hlava mladej ženy #ilegálny prevoz