Netušia, kde je Warholov obraz

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, kde je zriaďovateľom a vlastníkom obrazov Prešovský samosprávny kraj, vypožičalo dva obrazy Andyho Warhola, možno aj nenávratne. Pre kauzu prišla dočasne o funkciu riaditeľka múzea.

13.08.2015 11:30
debata (1)
Výstava Titanic v Bratislave.Série obrazov... Foto: CHRISTIES.COM
Andy Warhol Výstava Titanic v Bratislave.Série obrazov Campbellových polievok patria k najznámejším z tvorby Andyho Warhola.

Predmetom výpožičky bol originál diela z druhej série obrazov Campbellových polievok a portrét herečky Marilyn Monroe, ktorý bol oficiálnou kópiou vytvorenou so súhlasom dedičov autorských práv Andyho Warhola. Múzeum v súčasnosti nemá žiadnu informáciu o tom, kde sa diela nachádzajú, a teda nevedia potvrdiť, či sú obrazy stále na území Slovenska.

Odhadovaná cena obrazu Marilyn Monroe je podľa odbornej revízie z minulého roka 275 eur a obraz Campbell's Soup, Hot Dog Bean má hodnotu 4 705 eur, na trhu by sa podľa niektorých odborníkov mohla jeho cena vyšplhať aj na 35-tisíc eur. V každom prípade nadobúdacia hodnota obrazu bola 2 800 amerických dolárov ( cca 2500 eur).

Obe diela si požičala najskôr eseročka, kde je konateľom okrem iného aj prezident spoločnosti Andyho Warhola v Medzilaborciach. Múzeu ich mala vrátiť 8. apríla. Následne však jeho riaditeľka Valika Maďarová podpísala predĺženie výpožičnej zmluvy, bez toho, aby sa obrazy fyzicky vrátili do múzea, tentokrát už súkromnej osobe. Tá mala diela múzeu dodať do 30. júna. Doteraz sa tak nestalo.

„Pán Martin Švajda 17. júla mailom požiadal o ďalšie predĺženie zmluvy o výpožičke. Múzeum ho však 20. júla listom požiadalo, aby diela čo najskôr vrátil,“ povedala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková, ktorá priznala, že nie je obvyklé, aby sa obrazy požičiavali súkromným osobám. Do včerajška župa nemala od súkromníka žiadne vysvetlenie, kde obrazy sú a či ich múzeum dostane späť.

„Ostatné informácie v tejto chvíli nemáme k dispozícii, pretože kontrolóri sa nevedia dostať k zmluvám v trezore,“ uviedla Fitzeková. Prístup do trezoru v múzeu a tiež do depozitára má riaditeľka Valika Maďarová. Podľa hovorkyne však odmieta s úradom komunikovať, a tak kontrolóri nemohli preskúmať ani aktuálny stav depozitára.

Emeritný riaditeľ Warholovej spoločnosti Michal Bycko však pre médiá uviedol, že doteraz od nich nik vysvetlenie nežiadal. Riaditeľa oslovil aj denník Pravda. Jeho sekretárky včera tvrdili, že stanovisko nemôže poskytnúť, lebo bude celý deň u lekára.

Prípad je zatiaľ ešte veľmi čerstvý a samosprávny kraj sa snaží riešiť situáciu v pokoji. Činnosť riaditeľky Maďarovej pozastavil samosprávny kraj od 1. do 25. augusta. Dočasne ju nahradil riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne Igor Kudzej, ani ten stanovisko Pravde neposkytol. Od 3. augusta v múzeu prebieha kontrola z útvaru hlavného župného kontrolóra. „Múzeum už podniklo isté kroky. Takisto z médií evidujeme vyjadrenie polície, že preveruje viaceré trestné oznámenia. Nechceme zbytočne ďalej rozširovať tento chaos a kým podnikneme ďalšie kroky, chceme si v prvom rade preveriť situáciu, ktorá je značne neprehľadná,“ vraví Fitzeková.

Na základe výsledkov kontroly bude predložený materiál na najbližšie rokovanie krajským poslancom, ktoré bude 25. augusta. To rozhodne aj o ďalšom postupe.

Požičiavanie diel v umeleckej brandži nie je výnimočné. „Výpožičná agenda je bežnou súčasťou našich aktivít , práve tak sa zhodnocujú zbierky a pracuje s kultúrnym dedičstvom,“ ozrejmila generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá. Galéria spolupracuje najčastejšie s inými galériami, ale aj s umeleckými agentúrami, napríklad Francúzi často pracujú práve prostredníctvom agentúr. „Pokiaľ nám je z archívu známe, pred rokom 1989 fungovala aj prax výpožičiek obrazov, ktoré si "požičali“ nomenklatúrne miesta a tie boli ďalej darované štátnym návštevám alebo funkcionárom strany. Po roku 1989 takýto prípad nepoznám,“ dodala Kusá.

V Slovenskej národnej galérii sa však s prípadom, že by sa vypožičané dielo do galérie nevrátilo, ešte nestretli. „Zatiaľ sa nám nestalo, že by sa obraz nevrátil, takže prípadná naša reakcia je v kategórii špekulácie – pri výpožičkách sú ‚katastrofické scenáre‘ zvyčajne pokryté poistnou zmluvou, ktorú SNG vyžaduje,“ hovorí Kusá. Podľa medializovaných informácií bola poistená aj zmluva medzi Múzeom moderného umenia Andyho Warhola a subjektami, ktoré si obraz vypožičali, spoločenskú hodnotu diel však poistka Medzilaborciam nevráti.   

Európska únia podporuje mobilitu zbierkových predmetov, aby tak boli dostupné pre širšie publikum. Je však výlučne na rozhodnutí štatutárneho zástupcu, teda riaditeľa múzea, či sa rozhodne pre takýto krok. Súhlas zriaďovateľa múzea – samosprávneho kraja je potrebný, len ak by malo byť dielo vyvezené do zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marilyn Monroe #Andy Warhol #Medzilaborce #Múzeum moderného umenia #Campbellove polievky