Maľby, ktoré vyčnievajú z času

Výtvarníkov je veľa a výstav takisto. Ťažko si ich pamätať. Milovníci umenia sa teda asi potešia expozícii, ktorá rekapituluje obdobie desiatich rokov a pripomína niektoré mená, ktoré v toku času zažiarili.

30.08.2015 09:00
Michal Czinege Foto: ,
Michal Czinege pred svojou maľbou.
debata

Výstava Desať rokov maľby v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici ponúka výber, ktorý môže byť malou encyklopédiou. Je to kolekcia dvadsiatich siedmich diel, ocenených v doterajších deviatich ročníkoch súťaže Maľba – cena Nadácie VÚB pre mladých umelcov. Sú to práce, ktoré získali najvyššie uznanie medzinárodnej odbornej poroty a diváci ich po prvý raz uvidia takto pokope. Ide o týchto autorov: Andrea Bartošová, Michal Bôrik, András Csefálvay, Michal Czinege, Eva Činčalová, Dávid Demjanovič, Jarmila Mitríková, Andrej Dúbravský, Jarmila Džuppová-Sabová, Matej Fabian, Alexandra Fazekašová, Juraj Florek, Ľudmila Hrachovinová, Katarína Janečková, Marek Jarotta, Juraj Kollár, Juliana Mrvová, Monika Mikyšová-Pascoe, Csilla Poláková, Viliam Slaminka, Erik Šille, Lucia Tallová, Ján Vasilko, Ivona Žirková.

Zaujímavé je – hoci obrazy sú z jedného zdroja – že výstava nemá zjednocujúcu tému alebo motto. Je to súbor individuálnych vyjadrení, niečo ako prehľadný salón mladej  tvorby. Poskytuje svedectvo o cítení a premýšľaní novej generácie, o tom, ako umelci vnímajú a stvárňujú svet. Táto zaujímavá prehliadka sa z Banskej Bystrice presťahuje do Bratislavy, a to rovno na Hrad (september – november), inštalovaná má byť v marci a apríli budúceho roku dokonca aj v prestížnej Gallerie d'Italia v Miláne. Nadácia VÚB, ktorá vystavené diela ocenila, podporuje súčasné mladé umenie v odboroch maľba a fotografia. Každoročne organizuje súťaž na maliarske dielo pre profesionálnych výtvarníkov do 35 rokov. Jej cieľom je podporiť tvorbu, pomôcť pri naštartovaní umeleckej kariéry, ako aj predstaviť súčasné mladé umenie verejnosti. Vstup na výstavu je voľný. O niektorých z vystavujúcich sme už v magazíne písali –  Katarína Janečková, Michal Czinege, obaja tvoria originálne – aj z toho vidno, že porota rozhoduje zodpovedne. Medzi súčasnými mladými výtvarníkmi je veľa talentov, svet vnímajú prekvapujúco a odvážne. Stojí za to si ich diela pozrieť. Výstava potrvá v Banskej Bystrici do 13. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Desať rokov maľby