Vo veku 93 rokov zomrel sochár Tibor Bartfay

Akademický sochár Tibor Bartfay zomrel v sobotu večer vo veku 93 rokov.

04.10.2015 14:31
Sochár Tibor Bartfay Foto: ,
Vo veku 93 rokov zomrel v sobotu večer v Bratislave akademický sochár a národný umelec Tibor Bartfay - na archívnej snímke
debata (10)

Patril k najvýznamnejším osobnostiam slovenského sochárstva, jeho tvorba rezonovala aj v zahraničí. Je autorom známej Fontány mieru pred prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave, súsošia Nad hrobom bojovníka na bratislavskom Slavíne, súsošia na Štúrovom námestí v Bratislave, pomníka Obetiam Hirošimy na Račianskom mýte v Bratislave a mnohých ďalších.

Tibor Bartfay vytvoril počas svojho života 35 pamätníkov, vyše 2200 sôch a plastík a vyše šesťsto portrétových podobizní. V roku 2012 oslávil krásne životné jubileum, devätdesiat rokov.

Vo veku 93 rokov zomrel akademický sochár a... Foto: SITA, Nina Bednáriková
ÚMRTIE: Sochár Tibor Bartfay Vo veku 93 rokov zomrel akademický sochár a národný umelec Tibor Bártfay.

Narodil sa 12. mája 1922 v Nitre a bol synom ďalšieho známeho slovenského sochára, Júliusa Bartfaya. Roky patril k významným osobnostiam súčasného slovenského umenia, novodobého sochárstva, komornej i monumentálnej tvorby.

Študoval na Akadémii krásnych umení v Budapešti, neskôr na pražskej Akadémii výtvarných umení u profesora Karla Pokorného, kde v roku 1949 absolvoval, po ukončení štúdií prišiel do Bratislavy. Okrem sochárstva sa venoval aj maliarstvu, v jeho tvorbe sa dá vyčítať množstvo vplyvov a siaha od kubizmu cez neoklasicizmus až po surrealizmus.

Tvorbou zaujal na domácich a zahraničných výstavách, jeho diela mohli vidieť nadšenci umenia vo Francúzsku, Nemecku, Japonsku či USA. Za svoju tvorbu si prevzal množstvo prestížnych ocenení.

V roku 1985 získal Cenu UNESCO za svoj humánny postoj k životu, o rok neskôr získal aj Medailu svetovej rady mieru. V roku 1997 sa jeho meno dostalo na zoznam najvýznamnejších osobností svetovej kultúry a umenia. Pri príležitosti 70. narodenín mu na Slovensku udelili Kríž prezidenta SR I. stupňa.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Tibor Bartfay