Biela noc opäť zaplnila centrum Košíc

Biela noc sa už stala každoročnou súčasťou diania v Košiciach. Najväčší festival súčasného umenia na Slovensku aj počas svojho šiesteho ročníka prilákal v sobotu v noci do košických ulíc desaťtisíce ľudí.

05.10.2015 13:06
Francúzska umelkyňa Élise Morin spojila sily s... Foto:
Francúzska umelkyňa Élise Morin spojila sily s Florentom Albinetom a plávajúci domček umiestnili na vodnú plochu na košickom sídlisku Nad jazerom.
debata

Inštalácia Amandy Parer z Tasmánie v parku pri Dolnej bráne dostala názov Narušitelia. Obrovské biele nafukovacie zajace vyvolali pozitívne emócie hlavne u detí. Podobne aj Mechanické pole Vincenta Leroya v Mestskom parku, ktoré pripomínalo akúsi gigantickú umelú trávu. Na neďalekej železničnej stanici sa cestujúci udivene pristavili pri interaktívnej svetelnej inštalácii Transtrument. Jej autor Gábor Pribék to vymyslel dobre, hlavne deti a tínedžeri sa chceli pobaviť ovládaním čiar, pomocou ktorých mohli vytvoriť rôzne geometrické tvary.Priaznivci kreslenia si prišli na svoje na Hlavnej 48 v Regionálnom informačnom bode. Tu už na nich čakala arteterapická omaľovánka pre dospelých od Lindy Van Dalen.

Po Košiciach obsadia nadrozmerní zajačí... Foto: FOTO: BIELA NOC
33 serial biela noc 4x Po Košiciach obsadia nadrozmerní zajačí Narušitelia austrálskej umelkyne Amandy Parerovej aj bratislavské Hlavné námestie.

Biela noc sa počas tohto ročníka presula z centra a širšieho centra Košíc aj do ostatných častí. Presnejšie na sídlisko Nad jazerom. Práve na tunajšom jazere čakal na zvedavcov plávajúci domček. Francúzska umelkyňa Élise Morin si ani tentoraz nenechala ujsť možnosť inštalácia na košickej Bielej noci. Svoje sily spojila s Florentom Albinetom a tak vznikol nápad umiestniť plávajúci domček na vodnú plochu. Ten, kto chcel, si ho mohol pozrieť aj zvnútra, návštevníkov tam vozila loďka v určených časových intervaloch. To samozrejme nebolo všetko, no nemožno vymenovať všetky atrakcie a inštalácie.

Biela noc sa stretla aj tentoraz s veľkou odozvou. "Podľa mňa je to vydarené podujatie. Možno nie každý rozumie modernému umeniu, ale aj tak prídu do centra mesta tisíce ľudí. Navyše sa mi páči nápad urobiť z mesta a verejných priestranstiev miesta na prezentáciu umenia,“ myslí si Ján Lacko.

„Som rada, že každý rok si nájdu cestu desaťtisíce ľudí. Je to o to vzácnejšie, že v zahraničí sa Biela noc väčšinou koná len v hlavných mestách. Nám pomohol titul Európskeho hlavného mesta kultúry,“ uviedla umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. Tento rok však bude mať Biela noc premiéru aj v Bratislave. "Už dlhší čas sme rozmýšľali nad tým, že by sme Bielu noc rozšírili aj do iného mesta. V hre bola Praha, či Budapešť, no nakoniec sme sa rozhodli pre Bratislavu. Ostaneme tak na Slovensku a Bratislava je naším najväčším a aj hlavným mestom. Ďalším dôvodom je aj kultúrny dialóg medzi dvoma najväčšími mestami na Slovensku,“ vysvetlila Pacáková.

Hoci košickí organizátori nemajú ani zďaleka také možnosti a rozpočet ako v zahraničných metropolách, predsa sa im darí osloviť množstvo renomovaných umelcov. Napríklad Élise Morin, ktorá je "účastníčkou“ viacerých ročníkov. "Tentoraz nemohla sem do Košíc prísť, lebo vystavuje v Moskve, inokedy zase v New Yorku a jej inštalácie majú státisícovú hodnotu. U nás si to obľúbila kvôli atmosfére a navyše nielen jej, ale aj iným umelcom ponúkame možnosť menej komerčných inštalácií,“ upresnila umelecká riaditeľka.

Élise Morin sa však zúčastní na prvom ročníku Bielej noci v Bratislave. Väčšina inštalácií a umelcov ale bude iná ako v Košiciach. Výnimkou je napríklad Amanda Parer s bielymi zajacmi. Organizátori chceli Bratislavčanom ponúknuť jedinečný zážitok z inštalácie kanadských umelcov nazvanú Cloud – svetelné mraky, ktorá bola minulý rok v Košiciach. "Tento rok to bohužiaľ nevyšlo, záujem o túto inštaláciu je vo svete enormný. Kanadskí umelci sú zabookovaní roky dopredu. Ale v Bratsilave sa na nich môžu tešiť na budúci rok,“ prezradila na záver Zuzana Pacáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Biela noc