Keď je umenie aj zábavou

Prečo sa Mária Terézia nesmeje? Aj to sa dozvedia návštevníci 6.¤ročníka festivalu BLAF, ktorého prvé podujatia pozývajú už vo štvrtok 6. októbra predpoludním do výstavných priestorov bratislavských štátnych i neštátnych galérií. Nielen obyvatelia hlavného mesta si už zvykli, že neveľmi sympatické slovo je skratkou Bratislavského Art Festivalu.

08.10.2015 10:24
Veselé plagáty pozývajú do bratislavských... Foto:
Veselé plagáty pozývajú do bratislavských galérii na bohatý festivalový program.
debata

„V zahraničí patrí tento typ podujatia k obľúbeným a navštevovaným. Desaťtisíc návštevníkov, ktorých prilákal každý z predchádzajúcich piatich ročníkov, je úspech. S vervou sme preto aj tento rok pripravovali bohatý program, ktorý ponúka návštevníkom možnosť bezprostredného kontaktu so súčasným umením v jeho rôznych podobách. A zároveň je presahom medzi umením, relaxom, zábavou a naozaj zaujímavým spoznávaním galérií,“ povedala riaditeľka festivalu Bohdana Hromádková z Nadácie – Centra súčasného umenia, ktorá podujatie organizuje spolu so Slovenskou národnou galériou.

Festivalu BLAF otvorí tento rok svoje brány 28 bratislavských galérií, výstavných priestorov a iniciatív. Vstup nielen na ich aktuálne výstavy, ale aj na všetky sprievodné podujatia, workshopy, koncerty, prednášky, divadelné, tanečné i bábkové predstavenia je zadarmo.

Odpoveď na otázku, prečo sa Mária Terézia nesmeje, sa dozvedia návštevníci na výstave portrétov príslušníkov rodu Habsburgovcov v Galérii mesta Bratislavy. Básnik na počkanie privíta tých, čo zavítajú do Slovenskej národnej galérie. Okrem aktuálnych výstav a množstva ďalších atraktívnych podujatí sa môžu zoznámiť s pouličným básnikom Šimonom Ondrušom, ktorý im „ušije na mieru“ krátky a výstižný verš.

Indiánmi, kovbojmi, divokými mustangami, koltmi, tomahavkami a inými rekvizitami ilustroval príbehy z Divokého západu Teodor Schnitzer. Čiernobielymi ilustráciami dotvoril od polovice 50. rokov viac ako stovku mayoviek, cooperoviek i stevesnonoviek. Pod názvom Muž z Divokého východu vystavuje výber z jeho kresieb TOTO! je galéria, ktorá v rámci Indiánskej soboty premietne známe aj neznáme westerny.

„Témou tohto ročníka je symbolický kapitál – terminus technicus spájajúci sa s menom francúzskeho sociológa Pierra Bourdieua,“ uviedla riaditeľka festivalu. Úspech umelca sa podľa nej odvíja od kvality jeho CV. Tvorí jeho nemateriálnu hodnotu, aj preto dostala označenie „symbolický kapitál“. Prepája sa však so skutočným kapitálom? Kvalitný životopis znamená kvalitné umenie? A čo všetko musí urobiť umelec, aby bol úspešný? O tom sa bude diskutovať v sobotu v Berlinke.

Za štyri festivalové dni sotva možno stihnúť všetko, čo okrem výstav 6.¤ročník BLAF-u ponúka. Pri orientácii v bohatej programovej ponuke pomôže jeho webová stránka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #BLAF #Bratislavský Art Festival