Prespať Bielu noc by bol hriech

Festival súčasného umenia Biela noc sa po úspešnej minulotýždňovej "tutovke" v Košiciach po prvý raz vkradne aj do hlavného mesta. Bratislava sa v sobotu 10. októbra zmení na nepoznanie vďaka päťdesiatim umeleckým projektom situovaným nielen do užšieho centra.

09.10.2015 09:00
Biela noc, lyžičky, bratislava Foto: ,
Ukážka inštalácie na Ondrejskom cintoríne počas pripravovaného podujatia Biela noc. Autorom inštalácie s názvom Andromeda je Peter Vrabeľ.
debata

Na Štrkoveckom jazere bude plávať chalúpka Walden Raft. Autori Florent Albinet a Elise Morinová sa usilovali o to, aby architektúra domu čo najväčšmi kontrastovala s okolitým prostredím. Chceli, aby každý, kto v nej prevezme kormidlo, na okamih „unikol“ a zahĺbil sa do seba. Dielo bude prístupné do 25. októbra každý víkend od 12. do 17. h a návštevníkov k nemu dopraví loďka.

Bratislavský hrad poslúži ako plátno panoramatickej animácie s názvom Kde bolo, tam bolo mediálneho dizajnéra Gábora Pribéka. Z folklórnych príbehov zozbieraných po celom svete zostavil abstraktnú, meditatívnu rozprávku doplnenú špeciálnym zvukovým dizajnom, aby nám pripomenul, že v čase globalizácie je obzvlášť dôležité ochraňovať folklór a ľudové tradície.

Ukážka monumentálnej inštalácie na Hlavnom... Foto: SITA, www.bielanoc.sk
Biela noc, inštalácia, svietiace zajace Ukážka monumentálnej inštalácie na Hlavnom námestí počas pripravovaného podujatia Biela noc. Autorkou inštalácie s názvom Narušitelia je Amanda Parer.

Aby si prechádzku Mechanickým poľom Vincenta LeRoya návštevník užil, má si vyhradiť viac času a ponoriť sa do tejto výnimočnej chvíle. Jeho inštalácia nadrozmerných tráv vyrastie v Medickej záhrade a hneď vedľa, na Ondrejskom cintoríne, sa zem rozžiari tisíckami svetielok tvoriacich súhvezdie Andromeda slovenského výtvarníka Petra Vrabeľa. Najvyššiu svetelnú inštaláciu, Mliečnu dráhu Braňa Bernára bude „podopierať“ budova VUB banky. Okrem toho si zo strechy „minimrakodrapu“ budeme môcť pozrieť celé bielonočné hlavné mesto.

Hlavné námestie privíta gigantických zajačích Narušiteľov z Austrálie a o 22. h slovenský hudobník Stroon v podchode na Hodžovom námestí predvedie, ako asi chutí vzduchoprázdno exosféry. Slovenský rozhlas bude „zrehabilitovaný“ svetlom tancujúcim v rytme elektronickej hudby bruselských experimentátorov ATK! a fasáda Erdodyho paláca na Ventúrskej ulici sa vyzvŕta v rytme každého, kto si pred ňou zatancuje. Ktokoľvek sa tak môže stať súčasťou Tancujúceho domu uznávaného a obľúbeného všeumelca Klausa Obermaiera.

Francúzska umelkyňa Élise Morin spojila sily s... Foto: bielanoc.sk
Francúzska umelkyňa Élise Morin spojila sily s Florentom Albinetom a plávajúci domček umiestnili na vodnú plochu na košickom sídlisku Nad jazerom. biela noc Francúzska umelkyňa Élise Morin spojila sily s Florentom Albinetom a plávajúci domček umiestnili na vodnú plochu na košickom sídlisku Nad jazerom.

Popri svetelných a hravých inštaláciách majú zastúpenie aj komornejšie umelecké projekty. Nadbytok a znečistenie sveta akcentuje performance Smetisko-Súlad sochára Martina Dzureka. Na skládke vystaval objekt z odpadov, aby ukázal dosah nadvýroby. Dzurek sa zároveň pýta, či má umenie vplyv na zmenu vnímania tohto globálneho problému. Pred Umelkou bude vystavená autorova socha a od 21. sa bude premietať videozáznam z jeho performance.

Každý, kto v sobotu od 19. do 2. h vyjde do ulíc, rozhodne zastihne Bratislavu v podobe, akú nikdy predtým nemala. Program je na stránke bielanoc.sk. a vstup na podujatie je voľný.

Foto z projektu sochára M. Dzureka

Slovenských sochár Martin Dzurek predstaví počas akcie Biela noc v galérii UMELKA, v čase od 21:00 do 22:00 svoj projekt SMETISKO-SÚLAD. Táto performance sa uskutočnila pri príležitosti Dňa Zeme, 22.apríla 2015, kedy spolu so svojimi priateľmi a umelcami - Andrejom Balcom - fotografie, Jakubom Šteineckerom - video, Petrom Pavlacom - text, na skládke odpadu v obci Dubová zorganizovali túto akciu, aby vyjadrili svoj postoj k znečisťovaniu planéty, nadprodukcii odpadu a devastácii prostredia, v ktorom žijeme.

Fotogaléria
Sochár: Martin Dzurek
Sochár: Martin Dzurek
+3Sochár: Martin Dzurek

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Biela noc #svetlo #umenie v uliciach #v sobotu nespať