Silne emotívny Boris Jirků v Galérii v podkroví

V banskobystrickej Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej 12 vystavuje svoje ilustrácie pražský maliar, sochár a ilustrátor Boris Jirků.

30.10.2015 15:51
debata
Boris Jirků: Bozk (1995) Foto: www.borisjirku.cz
Boris Jirků, Bozk Boris Jirků: Bozk (1995)

Boris Jirků vyučuje figurálnu kresbu a maľbu v Ústave umenia a dizajnu Západočeskej univerzity v Plzni. Zároveň je vedúcim a garantom doktorandského a magisterského programu klasické médiá na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Venuje sa voľnej kresbe, maľbe, grafike, ilustrácii, drevenej a kovovej plastike a výtvarným realizáciám v architektúre, Témou výstavy sú obrazy a ilustrácie, autor sa môže prezentovať aj množstvom ocenení, medzi inými cenou Najkrajšia kniha Slovenska v kategórii bibliofília

Boris Jirků má taký širokospektrálny rozmer, že snáď neexistuje oblasť, ktorej by sa nevenoval. Vo svojej tvorbe neváha použiť ani násilie, ak je to nutné, ale ani nežné zmocnenie sa témy mu nie je cudzie. Či už sú to kresťanské motívy, erotika, kontrast medzi zvieracím a ľudským svetom, tenká, deliaca čiara medzi životom a smrťou, to všetko sú témy, ktoré maliara Jirků silne inšpirujú. Jeho ilustrácie nájdeme v knihách, ktorých autori tvorili pred stovkami rokov (Francois Villon, Gabriel Garcia Marquez a pod.) ale aj umelcov našej doby, rovnako emotívne silných ako diela ich ilustrátora Medzi všetkými dominuje na rôzne spôsoby spracované ruské veľdielo Majster a Margaréta.

Pri tvorbe si majster „nedáva pozor“ a silne zasahuje racionálnu aj emotívnu zložku našej osobnosti. Silná expresivita a farebnosť sú v jeho dielach dominantné a navzájom sa dopĺňajú. Je to sila umenia, ktorá na vás civie z jeho obrazov, Jirkův rukopis je taký silný, že prehluší jemnosť a ladnosť. Labutie jazero nečakajte. Ide o silné moderné umenie, stvárnené v rôznych podobách a témach, expresívne, emocionálne, vysoko profesionálne, s hlboko duchovným rozmerom..

Neuvidíte nehu a pohladenie. Ale ani brutalitu, morbídnosť či vulgárnosť na výstave, ktorá potrvá do 5. decembra 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #maľba #Galéria v podkroví #figurálna kresba