Martin Kollár fotil v Izraeli neobyčajné veci

V Slovenskej národnej galérii sprístupnili výstavu Martina Kollára - kurátor Aurel Hrabušický - pod názvom Field Trip/Exkurzia. Sú to fotografie, ktoré autor nafotil na dlhšom pobyte v Izraeli a v rámci projektu mal možnosť voliť si akékoľvek témy.

17.11.2015 09:00
Martin Kollár: Field trip Foto:
Martin Kollár: Field trip
debata

Na fotkách je teda trocha iný Izrael, než diváci poznajú z bežných publicistických, umeleckých alebo turistických fotografií. Už pri prvom pohľade na snímky si človek položí otázku: čo to asi je? A fotograf mu nepomôže ani popiskami. Hovorí, že naschvál ponecháva fotkám určité tajomstvo, sú to trocha hlavolamy, ale nútia zamyslieť sa a fotku s fantáziou študovať. Na niektorých sú ľudia s rôznymi výskumníckymi prístrojmi na hlave, inde je to skupina domov, ktoré sa podobajú ako vajce vajcu a sú aj také jednoduché (model?), zaujmú aj v priestore ležiace záhadné vecičky (zvláštne zátišie, ale predmety sú zo života), alebo nákladné auto s čudným panelom na boku (kryt alebo zvláštny spôsob upevnenia nákladu?) Skrátka, rôzne vizuálne bizarnosti a provokácie.

Martin Kollár: Field trip Foto: Martin Kollár
03 FIELD TRIP KOLLAR Martin Kollár: Field trip

Človek nemôže odtrhnúť zrak. Celkový pocit je znepokojujúci, dominuje zistenie, že svet dnes nie je harmonický ani ľahko čitateľný. Výstava Field Trip/Exkurzia je na druhom poschodí Esterházyho paláca na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave, je súčasťou Mesiaca fotografie a potrvá do 1. januára 2016.

Martin Kollár je rodák zo Žiliny (1971). V Izraeli bol viac ráz, tento pobyt trval vyše roka. Najprv z fotografií urobil knižku a teraz ich predstavuje na výstavách. V SNG je štyridsať jeho fotografií.

Martin Kollár: Field trip Foto: Martin Kollár
Martin Kollár: Field trip Martin Kollár: Field trip

Organizátori Kollára prezentujú ako veľmi uznávaného slovenského fotografa dokumentaristu, ktorý má rešpekt aj v zahraničí: "Získava prestížne ocenenia a štipendiá. Dokladom jeho rešpektovanej pozície na fotografickej scéne bola aj účasť na veľkolepom medzinárodnom projekte iniciovanom francúzskym fotografom Frédericom Brennerom, podporovanom okrem iného aj Metropolitným múzeom v New Yorku. Nakoniec bolo vybraných 12 fotografov (medzi nimi Gilles Peress, Jeff Wall, Thomas Struth, Josef Koudelka, Nick Waplington, Fazal Sheikh), ktorí mali stráviť minimálne šesť mesiacov v Izraeli a časti Palestíny, aby podľa vlastného uváženia fotili.“ Kollárove fotky sú práve v SNG.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Aurel Hrabušický #Field Trip/Exkurzia #Martin Kollár