Slovakiana.sk je domovom slovenskej kultúry v digitálnej podobe

Internetový portál kultúrneho dedičstva Slovenska Slovakiana.sk od štvrtka sprístupnil viac ako milión zdigitalizovaných diel z viacerých pamäťových a fondových inštitúcií.

27.11.2015 14:00
slovakiana
Pohľad na stránku slovakiana.sk
debata

Obsah portálu zatiaľ zahŕňa len tridsať percent materiálu, ktorý bol zdĺhavým a technologicky náročným procesom „zakonzervovaný“ do digitálnej podoby.

Depozity zo zbierok a fondov slovenských knižníc, archívov, múzeí, galérií a ústavov tradičnej ľudovej kultúry. Nehmotné kultúrne dedičstvo, knihy, časopisy, obrazy, fotografie, sochy, ale aj celé budovy, múzeá, hrady, zámky, kostoly… „Ide o sprístupnenie toho najvzácnejšieho, čo sa na území Slovenska počas celej našej histórie vytvorilo. Veríme, že Slovakiana bude živým portálom, neustále dopĺňaným,“ uviedla riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková.

Portál je zároveň interaktívnym priestorom. Objekty ošetrené autorským zákonom si môže používateľ nielen vyhľadávať a prezerať, ale aj sťahovať. Vie si vytvoriť vlastné zbierky a diskutovať o nich. Aj verejnosť môže podávať návrhy na doplnenie informácií. Slovakiana chce byť priestorom, kde sa budú ľudia vzdelávať a vymieňať si poznatky. V neposlednom rade by mala tiež propagovať prácu odborníkov pôsobiacich v oblasti kultúry.

Digitálna knižnica, archív s literárnymi dielami a listinami či digitálna galéria, kde sa nachádzajú 3D modely objektov z galérií, ale aj zbierky obrazov. Užívateľ portálu sa môže zoznámiť s interiérmi múzeí prostredníctvom realistických 3D videí. Súčasťou stránky je tiež digitálna audiovízia a v digitálnej podobe sprístupňuje archív pamiatkového úradu, dokumenty mapujúce rómsku kultúru, ale aj produkty tradičnej ľudovej kultúry.

„Obsah môžu použiť laici, odborníci, podnikatelia, startupisti, novinári, študenti, grafici, jednoducho ide o voľné dáta pre všetkých, ktorí o ne majú záujem,“ vysvetľuje manažér projektu Richard Hrapčák. Slovakiana je súčasťou materského portálu Europeana. Ten funguje už ôsmy rok a zahŕňa tridsaťtri miliónov objektov zo Škandinávie, z Británie, Maďarska či Českej republiky. Podľa Hrapčáka Slovakiana nie je len portálom, ale stupňom, ktorým vrcholí proces digitalizácie. „Digitalizácia neznamená odfotiť a uverejniť na webe, podieľalo sa na nej mnoho ľudí, boli využité komplikované a drahé technológie a sprevádzal ju zdĺhavý postprocesing.“

Objekty sú na stránke usporiadané do prehľadných kategórií a dáta sa budú prepájať, pribúdať. Jedným z najväčších projektov je národná knižnica a digitálny archív. Slovakiana chráni a šíri dokumenty rôznych typov a jej cieľom je slúžiť viacerým odvetviam v oblasti vedy, vzdelávania, cestovného ruchu, ale aj kreatívnemu priemyslu.

Mala by tiež prispieť k zviditeľneniu Slovenska v zahraničí, zvýšiť záujem turistov, posilniť cestovný ruch a zároveň ukázať Slovákom, že majú byť na čo hrdí. „Chceme, aby ľudia vedeli, čo všetko môžu v galériách a múzeách vidieť, a aby sa tam na základe týchto informácií vybrali,“ uzatvára Hrapčák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #portál #slovakiana.sk