Marína a iné múzy Kataríny Vavrovej

Zadumaná kráska v romantických bielych šatách sedí na kolenách smutného muža. Medzi nimi ako symbol túžby po slobode vták. Básnik a jeho milá. Alebo múza? Obraz Kataríny Vavrovej netají inšpiráciu nesmrteľnou Sládkovičovou Marínou.

30.11.2015 12:31
Katarína Vavrová: Marína a iné múzy Foto:
Katarína Vavrová: Marína a iné múzy
debata

Nie náhodou ide o jednu z ilustrácií dôverne známej básnickej zbierky. Pod názvom Marína a iné múzy vystavuje kežmarská Galéria u anjela súbor Vavrovej malieb, ďaleko presahujúcich rovnomenné dielo.

Štíhle pôvabné postavy, úsporné gestá. Figúry záhadných, tajuplných a romantických žien ako symboly lásky a mystéria života sú pre jej tvorbu charakteristické. Reprezentantka generácie umelcov, ktorí vstúpili na výtvarnú scénu začiatkom deväťdesiatych rokov, bola žiačkou Albína Brunovského. Svojimi dielami sa ku škole veľkého umelca otvorene hlási.

„Vôbec sa za to nehanbím, že ma stále veľmi inšpiruje. Po formálnej stránke je ťažké sa od neho odpútať, ale po obsahovej ani nie. Som žena, mám iné pocity,“ spomenula držiteľka niekoľkých desiatok ocenení z rôznych medzinárodných súťaží.

Z výtvarných metafor a symbolov komponuje zložité štruktúry posolstiev o stave vlastnej duše aj o svojom vnímaní života. Nielen Vavrovej grafiky, ktorými sa preslávila, ale aj jej obrazy pripomínajú zároveň fantastické sny, plné poetickej imaginatívnosti. Všetky jej správy o stave sveta vyzývajú k zamysleniu a provokujú zvedavosť. „Ale nemám rada definíciu, že moje diela sú ženské. Ani celkom nerozumiem, čo tým ľudia myslia,“ bráni sa renomovaná výtvarníčka pochvalám typu: je to krásne ženské.

Maľbou na papieri znásobuje dojem krehkosti a nehy. Zahaľovanie i odkrývanie dodávajú príbehom malieb nové súvislosti. Figurálne kompozície dopĺňajú obrazy krajiny, tvoriacej neoddeliteľnú súčasť výjavu. „Objaví sa v podobe oblohy alebo na šatách Maríny akoby symbolizovala jej dušu. Zároveň dynamizuje celý priestor. Naopak, drobné artefakty – stolička, kvety, sofa a iné drobnosti navodzujú pocit domova. Reč symbolov a metafor je niekedy zjavná, inokedy čitateľná len nevedomky,“ vysvetlila kurátorka Carmen Kováčová. Vavrovej diela podľa nej pripomínajú renesančné maľby prenesené do súčasného priestoru.

„Magické obrazy sú tichou meditáciou o kráse, láske a inšpirácii, autentickou sondou do senzitívneho sveta žien. Právom ju zaraďujeme medzi najlepších predstaviteľov imaginatívnej maľby. Tajomstvo jej obrazov je to, že nás učí vnímať krásu,“ dodala Carmen Kováčová. Výstava Kataríny Vavrovej Marína a iné múzy potrvá v kežmarskej Galérii u anjela do 14. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #kežmarok #Galéria u anjela #Katarína Vavrová #Marína a iné múzy