Ďalšia záhada portrétu Mony Lisy. Pod maľbou sa vraj nachádza iný obraz

Francúz Pascal Cotte desať rokov analyzoval slávny da Vinciho obraz.

08.12.2015 14:35
Mona Lisa, Louvre, Paríž, múzeum, turisti Foto:
Mona Lisa v obklopení turistov.
debata (2)

Francúzsky vedec Pascal Cotte tvrdí, že slávna maľba Mony Lisy od Leonarda da Vinciho skrýva pod povrchom iný portrét. Inžinier, ktorý vyvinul špeciálnu technológiu Layer Amplification Method (LAM), ju použil na skúmanie známeho obrazu, čo mu umožnilo nahliadnuť do spodných vrstiev farby. Ako vyhlásil, pod jedným z najznámejších diel renesančného umelca objavil maľbu sediacej ženy.

Cotte dostal prístup k obrazu, ktorý podľa odhadov vznikal v rokoch 1503 až 1517, od parížskeho múzea Louvre v roku 2004. Pri analýze použil spomínanú metódu LAM, pri ktorej sa séria intenzívneho svetla premieta na obraz, zatiaľ čo odrazy svetla zaznamenáva kamera. Zo získaných dát mohol Cotte rekonštruovať, čo sa stalo medzi jednotlivými vrstvami farby.

Skenovanie Mony Lisy multispektrálnou kamerou

Po desiatich rokoch analyzovania vedec vyhlásil, že pod podobizňou Mony Lisy sa nachádza portrét ženy, pričom ide o podobizeň Lisy Gherardini, manželky florentského obchodníka s hodvábom. Historici pritom práve Monu Lisu považujú za portrét Gherardini. Podľa Cotteho je skutočná Gherardini v nižšej vrstve obrazu, zatiaľ čo na povrchu je iná žena. „Keď som dokončil rekonštrukciu Gherardini, stál som oproti obrazu a je úplne iná ako Mona Lisa. Nie je to rovnaká žena,“ povedal Cotte. „Výsledky rušia množstvo mýtov a menia náš pohľad na Leonardovo dielo,“ doplnil. Ako tiež prezradil, vďaka analýze sa mu pod povrchom podarilo nájsť ešte dve ďalšie diela. Išlo o náčrt portrétu a inú maľbu pripomínajúcu Madonu.

Vyhlásenia Cotteho však odmieta múzeum Louvre i viacero odborníkov. „Cotteho snímky úžasne zobrazujú, nad čím mohol Leonardo premýšľať,“ uviedol Martin Kemp z Univerzity v Oxforde. „Nemyslím si, že na obraze sú tieto skryté štádia, ktoré predstavujú iné portréty. Vidím to viac-menej ako kontinuálny proces evolúcie. Som absolútne presvedčený, že Mona Lisa je Lisa,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mona Lisa #obraz #Pascal Cotte