Zakázali vývoz dýky a rúcha Lawrencea z Arábie

Cieľom bolo zabezpečiť, aby vzácne artefakty zostali v krajine, kým sa pre ne nenájde britský kupec.

05.02.2016 16:00
debata

Britská vláda vydala dočasný zákaz vývozu hodvábneho rúcha a dýky, ktoré patrili archeológovi, vojenskému veliteľovi a diplomatovi Thomasovi Edwardovi Lawrenceovi, známemu najmä ako Lawrence z Arábie. Cieľom bolo zabezpečiť, aby vzácne artefakty zostali v krajine, kým sa pre ne nenájde britský kupec.

Peter O'Toole ako Lawrence z Arábie v... Foto: COLUMBIA PICTURES/CSFD.CZ
Peter O'Toole Peter O'Toole ako Lawrence z Arábie v rovnomennom oscarovom filme.

Rozhodnutie zakázať vývoz predmetov prišlo po odporúčaní špeciálnej komisie pre export umeleckých predmetov a diel, ktorá rozhodla, že šaty a zakrivená dýka sú neoddeliteľnou súčasťou Lawrenceovho života a zároveň britskej histórie. Tvoria súčasť sôch, obrazov i fotografií Lawrencea a dostali sa aj na jeho portrét, ktorý roku 1919 namaľoval Augustus John.

„Toto rúcho a dýka sú absolútne ikonickou a kľúčovou súčasťou jeho obrazu. Je dôležité, aby tieto klasické predmety ostali vo Veľkej Británii,“ uviedol britský minister kultúry Ed Vaizey, ktorý stál za rozhodnutím zakázať vývoz artefaktov.

Thomas Edward Lawrence, Lawrence z Arábie, sa už počas svojho života stal legendou. Počas 1. svetovej vojny organizoval arabské jednotky proti Turkom, ktorí bojovali na strane Trojspolku (Nemecko, Rakúsko-Uhorsko, Taliansko) a roku 1918 na čele arabských povstalcov s pomocou Britov a Francúzov oslobodil Blízky východ od tureckého režimu. Zrejme najväčšiu slávu mu priniesol film Lawrence z Arábie (1962) režiséra Davida Leana v hlavnej úlohe s Petrom O'Toolom, ktorý získal sedem Oscarov.

Lawrence zahynul roku 1935 vo veku 46 rokov pri automobilovej nehode.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Lawrence z Arábie #dýka