Celoživotná láska a inšpirácia? Pre Matildu Čechovú to bolo Taliansko

Od Benátok cez Rím až na ostrov Capri viedla študijná cesta Matildy Čechovej. Putovanie naprieč Talianskom, ktoré v roku 1947 absolvovala spolu s maliarom Ernestom Zmetákom, bolo jej prvou návštevou krajiny. "Taliansko sa stalo jej celoživotnou láskou aj inšpiráciou. Neskôr sa tam pravidelne vracala," povedala kurátorka Eva Ľuptáková. Pod názvom La Bella Italia pripravila výstavu Matildy Čechovej v tvrdošínskej Galérii Márie Medveckej.

25.04.2016 07:00
Matilda Čechová: Loďky v prístave - Anzio, 1948 Foto:
Matilda Čechová: Loďky v prístave - Anzio, 1948
debata (1)

„Taliansko sa stalo jej celoživotnou láskou aj inšpiráciou. Neskôr sa tam pravidelne vracala,“ povedala kurátorka Eva Ľuptáková. Pod názvom La Bella Italia pripravila výstavu Matildy Čechovej v tvrdošínskej Galérii Márie Medveckej.

„V zbierkach Oravskej galérie sa nachádza 157 autorkiných výtvarných diel v disciplínach maľby, kresby, grafiky a artprotisu. Z uvedeného počtu je 62 kusov kresieb, olejomalieb, tempier a akvarelov Talianskom priamo inšpirovaných aj tam vytvorených,“ pokračovala kurátorka. Práve tieto diela tvoria základ výstavnej kolekcie.

Po absolvovaní učiteľského ústavu v Martine študovala Matilda Čechová (1908 – 1995) na textilnom oddelení Školy umeleckých remesiel v Bratislave, neskôr na oddelení kreslenia a maľovania Slovenskej vysokej školy technickej. V rokoch 1947 a 1948 navštevovala Výtvarnú akadémiu v Ríme, kde sa venovala štúdiu maľby a grafiky.

Do polovice päťdesiatych rokov pôsobila ako učiteľka, neskôr ako výtvarníčka v slobodnom povolaní. Venovala sa predovšetkým krajinomaľbe, ktorá mala výrazný impresívny podtext.

„Významná bola aj autorkina zberateľská činnosť. Zozbierala bohatú kolekciu ľudového umenia – výšivky, keramiku, kroje, plastiky a sklomaľby. Časť z nej zakúpila Oravská galéria do svojich zbierok tradičného ľudového umenia, ktoré sú vystavené na Slanickom ostrove umenia na Oravskej priehrade,“ dodala Eva Ľuptáková.

Výstava Matildy Čechovej La Bella Italia bude v Galérii Márie Medveckej v Tvrdošíne bezplatne prístupná po celú letnú sezónu až do 2. októbra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #výstava #Tvrdošín #Ernest Zmeták #Matilda Čechová #Galéria Márie Medveckej