Ako ďalej bratislavská Kunsthalle?

Keď sa po takmer dvadsiatich rokoch boja stala bratislavská Kunsthalle realitou, zdalo sa, že na slovenskej výtvarnej scéne zavládne pohoda. A od septembra 2014 zaplavia výstavné priestory Domu umenia/Kunsthalle výstavy predstavujúce najrozmanitejšie podoby aktuálnych umeleckých trendov.

06.05.2016 12:00
33 kunsthalle Foto:
debata (1)

Pokojnú hladinu rozbúrilo rozhodnutie ministerstva kultúry previesť Slovenské centrum vizuálnych umení (SCVU), ktorého je Kunsthalle súčasťou, spod gescie Národného osvetového centra pod „krídla“ Slovenskej národnej galérie.

„Centru sa nepodarilo rozvinúť základnú činnosť, ktorú má zadefinovanú vo svojej zriaďovacej listine – a tou je dokumentačno-informačná činnosť v súčasnom vizuálnom umení. Úplne tiež absentovalo budovanie značky SCVU a jej prezentácia, čo malo za následok nedostatok informácií o úlohách centra medzi slovenskou výtvarnou obcou,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení ministerstva kultúry. Podľa neho SCVU môže pod nových gestorom rozvíjať plnohodnotne nielen výstavnú, ale aj výskumnú a dokumentačno-informačnú činnosť.

„Pod SNG by bolo lepšie, ale stále to nie je finálne riešenie,“ povedal pre Pravdu riaditeľ SCVU Juraj Čarný. Keď pred tromi rokmi centrum vzniklo, minister kultúry mu vraj sľúbil úplné osamostatnenie inštitúcie.

„Ideálnym riešením do budúcnosti je vznik samostatnej organizácie Slovenského centra vizuálnych umení, v súčasnosti však na tento krok nie sú vytvorené vhodné ekonomické predpoklady,“ konštatuje MK SR. Podľa Čarného bude delimitácia SCVU pod SNG naopak drahšia ako zriadenie samostatnej inštitúcie. A prídu aj o generálneho sponzora.

„Dodnes nemáme žiadne relevantné informácie na papieri od žiadnej zo zainteresovaných inštitúcií. Umeleckú scénu začína zaplavovať kvantum dezinformácií typu, kto bude nový riaditeľ Kunsthalle, aké výstavy budú na jeseň a pod. Spôsobuje to obrovskú neistotu, lebo zamestnanci nevedia pripravovať projekty bez istoty, že sa uskutočnia,“ pripomína Čarný.

„Naším jediným cieľom bude fungujúce SCVU, ktoré chápeme ako samostatnú značku. Je to jasne definovaný typ inštitúcie, a tak k nemu budeme pristupovať. Našou ambíciou je metodicky ju usmerňovať, nastaviť fungujúce procesy, zastaviť fluktuáciu a postupne centrum pripraviť na samostatné fungovanie,“ povedala pre Pravdu riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Štyri výstavy, z nich dve – Umenie na hlave/Poľské súčasné umenie a Prvá retrospektíva Jána Mančušku – dovezené. A niekoľko malých v Labe. Veľa alebo málo za takmer tri roky činnosti? Pre medzinárodné projekty Sochy a objekt či Mesiac fotografie sa vo výstavných priestoroch už miesto nenašlo.

„Očakávania, ktoré sme mali od tejto inštitúcie, zostávajú nenaplnené,“ konštatovala Jana Kapelová. Výtvarníčka, ktorá s mnohými ďalšími takmer dve desaťročia bojovala za jej vznik. Dokonca v roku 2012 aj výstavou Kusthalle – súhrnná správa o stave ustanovizne. „Ak sa niekomu javí výkon a výstavný program SCVU ako zmarená šanca, uvidíme, ako to pôjde pod novou gesciou,“ dodala riaditeľka SNG.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Slovenské centrum vizuálnych umení