Kunsthalle od júla prejde pod SNG, nie je to jej zánik

Slovenské centrum vizuálnych umení (SCVU) a jeho galéria Kunsthalle Bratislava prejde pod Slovenskú národnú galériu (SNG) od 1. júla 2016. Potvrdila to generálna riaditeľka sekcie umenia a štátneho jazyka Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Komárová. Ministerstvo, Národné osvetové centrum aj národná galéria poskytnú podľa Komárovej centru vizuálnych umení plnú súčinnosť pri prechode pod SNG.

06.05.2016 18:28
33 kunsthalle Foto:
Bratislavská Kunsthalle zostane na svojom mieste, prejde však pod správu Slovenskej národnej galérie.
debata

Prechod sa podľa jej slov pripravoval na základe opakovaných požiadaviek zo strany vedenia SCVU, čo potvrdila aj riaditeľka Národného osvetového centra (NOC) Jana Kresáková. „Vzhľadom na samotnú požiadavku SCVU na prechod pod inú organizáciu, ktorá bola spúšťacím mechanizmom hľadania riešenia fungovania SCVU – nerozumiem rôznym nesúhlasným informáciám, ktoré v súčasnosti prezentuje vedenie SCVU,“ povedala Kresáková. Riaditeľ SCVU a Kunsthalle Bratislava Juraj Čarný upozornil, že na rokovaniach o prechode pod SNG by boli radi od začiatku, aby si vedeli určiť systém fungovania a vyhli sa tak prípadným nedorozumeniam.

„Boli posledné tri roky dobré len na to, aby sa teraz Kunsthalle rozpustila pod správou inej galérie ako jej duplicitná, a preto v konečnom dôsledku úplne neobhájiteľná súčasť?“ pýtal sa ešte predtým na internete šéfkurátor Kunsthalle Richard Gregor. Prechod SCVU spod osvetového centra do národnej galérie však nie je jeho zánikom, a teda ani zánikom Kunsthalle Bratislava. Riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková upozornila na stanovisko ministerstva, podľa ktorého je ideálnym riešením do budúcnosti vznik samostatnej organizácie SCVU. V súčasnosti však na to nie sú finančné možnosti.

„Zaručené ‚správy‘ o zániku a zlúčení sa nezakladajú na skutočnosti, mechanizmus fungovania bude obdobný, ako doteraz, len metodická znalosť procesov, profesionálne zázemie, skúsenosť s produkciou výstav, bezpečnosťou výtvarných artefaktov je v prípade galérie iná, než u osvetového centra. K tomuto dočasnému riešeniu pristupujeme vecne a bez emócií – chceme konštruktívne riešiť nahromadené problémy. Paralelne budeme participovať na príprave realistického projektu budúceho samostatného fungovania SCVU,“ uvádza sa v stanovisku SNG

K personálnym otázkam sa Kresáková vyjadrovať nechcela, pracovníci sa však podľa jej slov obávať nemajú. "Vedenie SCVU bude prítomné na rokovaniach SNG a MK SR,“ konštatovala na tlačovej besede šéfka NOC Kresáková. Doterajšie rokovania viedla Kresáková s ministerstvom samostatne a boli venované administratívnym krokom a postupnosti odlúčenia. Ďalšie rokovania už budú aj s účasťou SCVU, zdôraznila Kresáková s tým, že by sa mohli uskutočniť už na budúci týždeň. Tieto informácie Juraj Čarný uvítal.

Výstavné priestory v Dome umenia prenajme NOC národnej galérii za symbolickú sumu. "Sme organizácie jedného rezortu a ako príspevková organizácia nemôžeme priestory prenajať zadarmo,“ dodala Jana Kresáková. Výstavné priestory prenajímajú za 8,5 eura na meter štvorcový na jeden rok. Ročný rozpočet SCVU je 300-tisíc a skladá sa zo 180-tisíc eur z rozpočtu NOC a 120-tisíc eur ide rozpočtovým opatrením MK SR. Rozpočet sa môže zvýšiť o sponzoring.

Cieľom prechodu SCVU pod inú organizáciu, teda SNG, je podľa ministerstva kultúry "využiť možnosti tejto inštitúcie, ktorá má k výtvarnému a vizuálnemu umeniu bližšie ako NOC a začať tak plnohodnotne rozvíjať nielen výstavnú, ale aj výskumnú a dokumentačno-informačnú činnosť centra“. Ministerstvo zdôrazňuje, že tento krok neznamená zánik značky SCVU, rovnako ani značky Dom umenia/Kunsthalle Bratislava, "ale vytvorenie lepších podmienok na ich odbornú činnosť“.

Vedenie SCVU a NOC podľa Kresákovej rokovalo pred voľbami aj po voľbách o možnosti prechodu pod inú inštitúciu alebo o osamostatnení SCVU. Do úvahy prichádza prechod iba pod dve organizácie – Slovenskú národnú galériu alebo Slovenské centrum dizajnu, ktoré je však oproti národnej galérii oveľa menšou inštitúciou, má iba 15 zamestnancov a v SCVU pracuje 14 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Slovenská národná galéria #Kunsthalle Bratislava #Juraj Čarný #Slovenské centrum vizuálnych umení #Jana Kresáková #Národné osvetové centrum