Novinárska fotografia musí byť aj výtvarne zaujímavá

Nekomponovať na fotografii to, čo v skutočnosti neexistuje. Zhrnul svoje tvorivé krédo Joe Klamar. Vedúci fotograf Agence France-Presse pre oblasť strednej Európy, ktorý bude jedným z členov poroty 5. ročníka súťaže Slovak Press Photo.

20.05.2016 07:00
debata
Grand Prix na Slovak Press Photo získal Robert... Foto: Róbert Tappert
slovak press photo 2015 Tappert Grand Prix na Slovak Press Photo získal Robert Tappert za fotografiu #06 zo série #ID.

Novinkou je otvorenie kategórie pre študentov a mladých fotografov do 25 rokov aj pre autorov z Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny. „Našou ambíciou je výraznejšie rozvinúť spoluprácu so školami orientovanými na obrazovú žurnalistiku s cieľom skvalitnenia tvorby,“ povedala riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová. Ďalšou novinkou je cena Mladý talent SPP pre slovenských fotožurnalistov.

Aj tento rok môžu domáci autori súťažiť v siedmich kategóriách: reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport, príroda. „Z každej akcie či udalosti treba vytiahnuť to najpodstatnejšie. Novinárska fotografia musí byť vierohodná a výtvarne zaujímavá,“ pokračoval Joe Klamar. Konkurencia je podľa neho tvrdá. Fotograf sa musí uspokojiť s tým, čo sa mu podarí zaznamenať v danom okamihu na danom mieste.

Zahraniční fotožurnalisti sa budú uchádzať o ceny v kategórii Stredoeurópska fotografia. O vavríny víťaza sa bude druhý raz bojovať aj v medzinárodnej konkurencii krátkych videí. „Jednoduchšie je hodnotiť cudzie fotky. Vždy sa prikláňam k lepšej a vizuálne kvalitnejšej snímke. Občas treba pri hodnotení vypichnúť dôležitú spravodajskú tému, ktorá hýbe svetom,“ spomenul Joe Klamar. Nositeľ ocenení z prestížnych súťaží, ktorý v roku 2009 získal hlavnú cenu Fotografia roka na Czech Press Photo.

Porote bude po druhý raz predsedať viacnásobný víťaz World Press Photo Stanley Greene. Agentúra NOOR, ktorej je spolumajiteľom, pripravila pre Slovak Press Photo dvojročný projekt workshopov pre dvanástich fotografov s názvom Ako ďalej, Slovensko?, ktorý zavŕši výstava a publikácia. Prostredníctvom nového registračného systému na webe SPP môžu autori prihlasovať svoje práce do súťaže od 23. mája do 31. augusta. Meno laureáta Grand Prix zverejnia 12. septembra, slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 19. októbra. V ten deň otvoria aj výstavu najlepších fotografií 5. ročníka Slovak Press Photo v Múzeu mesta Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Slovak Press Photo #2016 #novinárska fotografia