O záujem zberateľov bojuje v Londýne aj slovenské umenie

V londýnskej Sotheby's sa budú dražiť diela slovenských výtvarníkov. V ponuke 120 prác umelcov strednej a východnej Európy, ktorú pod názvom Súčasný východ môžu oddnes obdivovať nielen zberatelia, sú aj diela Jany Želibskej, Milana Dobeša a nedávno zosnulého Stana Filka.

03.06.2016 14:00
debata (1)
Dve Jany Želibskej by sa mohli predať za viac... Foto: Jana Želibská/Sotheby's
Dve Jany Želibskej by sa mohli predať za viac ako 23 tisíc eur. Dve Jany Želibskej by sa mohli predať za viac ako 23 tisíc eur.

„Vďaka svojmu nekonvenčnému mysleniu priniesli osobité hodnoty aj v rámci medzinárodných tendencií, akými sú kinetické umenie, pop-art, nový realizmus, konceptuálne umenie atď.,“ povedala pre Pravdu Kristína Jarošová, riaditeľka zbierky Art Fond – Stredoeurópsky fond súčasného umenia.

Pracovníkom prestížneho aukčného domu, ktorých spoznala počas svojho pôsobenia v londýnskej Sotheby's, dala do pozornosti desať slovenských výtvarníkov. „Popri osobitosti a etablovanosti umelca zohrávali pri výbere úlohu aj ďalšie faktory, napríklad vzácnosť podobného diela na trhu s umením, jeho kvalita a stav, aj vizuálna príťažlivosť pre čo najširší okruh zberateľov. Práve Želibská, Dobeš a Filko ich zaujali najviac,“ pokračovala Jarošová.

Farebne divoká a vizuálne príťažlivá Filkova Slovenská Šeherezáda IX. (Pištoľ III.) by podľa odhadu mohla zmeniť majiteľa za päť- až sedemtisíc libier (asi 6 500 – 9 100 eur). Odhadovaná cena Dobešovho objektu Pohyblivá štruktúra s červeným bodom je 10-tisíc až 15-tisíc libier (asi 12 400 – 19 400 eur). Želibskej práce sa na trhu s umením takmer nevyskytujú, jej nekonvenčné dielo Dve by sa mohlo vydražiť za 12-tisíc až 18-tisíc libier (asi 15 500 – 23 300 eur).

Milan Dobeš: Pohyblivá štruktúra s červeným bodom. Foto: Sotheby's/Milan Dobeš
Milan Dobeš: Pohyblivá štruktúra s červeným bodom. Milan Dobeš: Pohyblivá štruktúra s červeným bodom.

„Pre zberateľov môžu byť diela slovenských umelcov zaujímavé vďaka jedinečnosti, cenovej prístupnosti a obrovskému potenciálu v ďalšom prehodnocovaní ich tvorby. Nie je náhoda, že na súčasnom presýtenom trhu s umením je stále vyhľadávanejšia akási neskrotnosť, nekomerčnosť a priekopníckosť diel, asociovaná s alternatívnou umeleckou scénou,“ spomenula Kristína Jarošová. Atraktívnosť ponúkaných diel však ukáže v konečnom dôsledku len trh.

Na medzinárodnej scéne uznávaný predstaviteľ kinetického umenia Milan Dobeš je podľa Jarošovej v aukcii jedným z mála výtvarníkov, ktorý rozvíja program optického a vizuálneho umenia. Stano Filko patrí k popredným osobnostiam stredoeurópskej neoavantgardy. Tvorba Jany Želibskej je podľa Jarošovej zaujímavá nekonvenčným, občas ironicko až pop-artovo ladeným vyjadrovaním tém ako telesnosť, erotika, ženská krása či genderové stereotypy.

Prečo sa Sotheby's rozhodla zaostriť pozornosť zberateľov na Súčasný východ? „Povojnové umenie z tejto oblasti sa riadne prehodnocuje až teraz. Hlavné múzeá ako napríklad Tate a MOMA rýchlo nadobúdajú povojnové umenie z východnej Európy a Ruska prostredníctvom špecializovaných akvizičných programov. Sme svedkami generačného posunu: tradičný, konzervatívny vkus v regióne sa mení a umenie 60. a 70. rokov sa nanovo oceňuje,“ vysvetlila Jo Vickery zo Sotheby's.

Výstava ponúkaných diel Súčasný východ potrvá do 6. júna, v utorok 7. júna sa odohrá v Londýne aukcia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #dražba #Kristína Jarošová #Stano Filko #Sotheby's #Jana Želibská #Milan Dobeš #slovenské umenie