Humorom mieria na svetové problémy

Kde skončil posledný arktický ľadovec? Pýta sa pôvabná blondínka pri pohľade na nekonečnú hladinu oceána s pohárom šampanského v ruke. Tu!

13.06.2016 12:00
29Riber-Hansson-Sverige Foto:
Riber Hansson: Ôsmy deň
debata (1)

Odpovedá stevard s vedierkom plným kociek ľadu, v ktorom sa chladí fľaša perlivého vína. Kypré krásky sa opaľujú na pláži. Namiesto šantiacich dovolenkárov čerí hladinu mora obluda z odpadu. Uzimený lyžiar na bežkár sa na chvíľu zastaví, aby sa pokochal pohľadom na egyptské pyramídy.

Aj karikatúry Magnusa Barda, Bruna Haberzettla a Vojtecha Krumpolca nájdete na výstave Facing the Climate, ktorá je v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave. Expozícia predstavuje kresby piatich švédskych, piatich rakúskych a piatich slovenských karikaturistov, ktorí s nemalou dávkou neraz až pichľavého humoru rozprávajú o veľmi vážnej téme – ochrane životného prostredia.

Ambíciou projektu, ktorý pred siedmimi rokmi inicioval Švédsky inštitút v Štokholme, je upozorniť na naliehavé otázky klimatických zmien a potrebu trvalo udržateľného rozvoja. Putovnú výstavu, ktorá sa doteraz zastavila v 33 krajinách piatich kontinentov, videlo viac ako 300-tisíc návštevníkov. Tisícky ďalších sa k nej pripojili prostredníctvom digitálnych médií.

Kanala: Cítim sa prázdna Foto: KAZO KANALA
29kazo kanala citim sa prazdna Kanala: Cítim sa prázdna

„V každej z participujúcich krajín sa k výstave svojimi dielami s ekologickou tematikou pripájajú miestni výtvarníci. Kolekcia teda ,rastie', dodnes sa k projektu pripojilo 115 karikaturistov z celého sveta,“ povedal karikaturista Karol Čizmazia, ktorý organizoval a koordinoval účasť slovenských autorov.

„Oslovil som, samozrejme, špičkových výtvarníkov, ktorých tvorba spĺňa najvyššie výtvarné i myšlienkové kritériá a o ktorých som vedel, že sa ekologickej problematike priebežne venujú. Medzi prvými som oslovil aj Dušana Polakoviča, netušiac vtedy, že je tak vážne chorý,“ pokračoval. Slovenskú scénu kresleného humoru reprezentujú na výstave práce Karola Čizmaziu, Vojtecha Krumpolca, Laca Tormu, Kaza Kanalu a Boba Perneckého. Vystavujúcim kolegom zo Švédska a z Rakúska sú skvelými partnermi.

O vzduchu a vode Foto: KAZO KANALA
29kanala o vzduchu a vode O vzduchu a vode

Vo vani sa čľapká chlap. Dvaja ďalší za ním držia ako transparent obraz krásnej krajiny s jazerom, plachetnicami, zelenajúcimi sa vrchmi a osviežujúcim nápojom na stolíku pod slnečníkom. Na Noemovu archu vchádzajú nekonečné dvojice áut. Páry zvierat so staviteľom korábu na čele sa len bezmocne prizerajú. Okamžite zdvojnásobiť výrobu kabrioletov, kričí šéf v kancelárii mrakodrapu, za sklom ktorého rozpaľuje vzduch slnko. Aj karikatúry Boba Perneckého, Ribera Hanssona a Nicolasa Mahlera „chytia“ diváka už na prvý pohľad.

„Nedávno pokrstili v OSN knihu Facing the Climate, prinášajúcu výber diel autorov, ktorí sa počas doterajšieho putovania po rôznych krajinách sveta na výstave podieľali. A podľa informácie zo Švédskeho inštitútu ju v apríli prezentovali aj v OSN,“ dodal Karol Čizmazia.

Toxický odpad Foto: HELENA LINDHOLM
29helena lindholm toxicky odpad Toxický odpad

Výstava švédskych, rakúskych a slovenských karikaturistov Facing the Climate bude v priestoroch Rakúskeho kultúrneho fóra do 30. júna. Nápaditý kreslený humor nielen rozosmeje, ale ostňom vtipu podpichne aj mozgové závity a prinúti návštevníka porozmýšľať o tom, na čo v kolotoči všednodennosti neraz ľahkomyseľne zabúda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsky inštitút v Štokholme #Karol Čizmazia #Laco Torma #Kaza Kanala #Bob Pernecký