Oči ako stopy na ceste

Ľudia na úteku z domova. Nešpecifikovaná masa, zakorenený mýtus, invazívne neznámo, nechcené, nepochopené, nevítané, opomínané...

21.06.2016 14:00
debata

Mladý slovenský výtvarník Mišo Ormoš (vlastným menom Michal Ormandík, alias Prezident Lourajder), študent ateliéru nových médií na pražskej AVU, vystavuje v bratislavskej galérii DOT. sériu kresieb s názvom Utečenci.

Obraz z cyklu utečenci. Foto: Mišo Ormoš
ormos jedna Obraz z cyklu utečenci.

V jeho dielach vystupujú z radu stratení, neznámi, zmätení. Unáša ich nehybnosť. Zameriava sa na detaily, stotiny, tváre rozptyľuje v bezmennej krajine a vracia ich do anonymity celku.

Ormoš lipne na banálnom plynutí, na „malých“ momentoch, nemých ústach zaseknutých v bezčasí. Všíma si tichú pokoru detí, hnev a bezmocnosť unavených rodičov. Vyčerpané svaly, strhané tváre strácajúce cit a bosé nohy špinavé od krokov po neznámej zemi. Unavené rodiny v dočasnej čakárni…

Pre tradične čiernobiele kresby volí prevažne malé formáty. Jednotlivé tváre a figúry sa na stenách galérie zliezajú späť do celku – vracajú sa do masy, k všeobecným mýtom. To, ako je výstava nainštalovaná, tvorí druhý plán, cynický paradox.

Obraz z cyklu utečenci. Foto: Mišo Ormoš
ormos dva Obraz z cyklu utečenci.

Výtvarník čerpá z reportážnych fotografií, dokumentuje obligátne situácie, postavy sú vytrhnuté z prostredia. Sústreďuje sa na akurátny záchvev, skicuje akoby za behu. Pri figurálnom zobrazení je v centre mikrosituácia, pri portrétoch zaznamenáva „matné“ oči, evokuje rezignáciu.

Fascinujú ho skryté anomálie, v predošlých rozpracovaných cykloch nehanebne vyzlieka tabu. „Hrá“ sarkastické blues, postavy s amputovanými končatinami (amputee), podvyživené (ribs/ rebrá) aj obézne figúry (fat), inokedy odkrýva bizarnú všednosť (poľovníci s úlovkami zvierat v sérii pets/ domáci miláčikovia), či zvrhlú sexualitu. Jeho Utečenci sú "dospelejší”, hyperbolizuje v náznakoch. Autorský komentár má reportážny charakter.

Mišo Ormoš pozastavil čas, aby zvestoval úlomky. Sila emócie spočíva v kontexte, ktorý si na základe názvu výstavy automaticky uvedomujeme.

Dnes o 18. h sa môžete prejsť výstavou v sprievode Miša Ormoša. Komentovaná prehliadka bude spojená s autorským čítaním – moderátor Rudi Rus prečíta úryvok z knihy Martina Pollacka Americký cisár. Večer je súčasťou projektu Prechádzka. Sériou podujatí reagujú aktivisti a umelci na aktuálne témy ako fašizmus, rasizmus či utečenecká kríza.

Utečenci budú v bratislavskej galérii DOT. do 2. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Mišo Ormoš #Prezident Lourajder