Výstava Prelínanie ponúka farby plné myšlienok

Prelínanie je názov výstavy maliarskej dvojice Xénie Bergerovej a Jána Bergera. Ide o otca a dcéru. Názov vystihuje tvorbu umelcov aj jednotlivo – sledujeme, ako sa u ktorého život prelína s umením – aj ako dvojice: ako dovedna pôsobí maľba blízkych ľudí (hoci ide o dve nezávislé autorské kolekcie).

22.07.2016 16:00
debata
Xénia Bergerová: Lávový akt Foto: Galéria Jána Koniarka
Xénia Bergerová Lávový akt Xénia Bergerová: Lávový akt

Prelínanie je názov výstavy maliarskej dvojice Xénie Bergerovej a Jána Bergera. Ide o otca a dcéru. Názov vystihuje tvorbu umelcov aj jednotlivo – sledujeme, ako sa u ktorého život prelína s umením – aj ako dvojice: ako dovedna pôsobí maľba blízkych ľudí (hoci ide o dve nezávislé autorské kolekcie).

Obaja sa vyjadrujú výraznou farebnosťou a ich výstava môže zaujať – možno až očariť – tých návštevníkov, ktorí majú radi obsažné, myšlienok či emócií plné umenie. Ich farby sú vrúcne, plaché i naliehavé, miestami hutné, inde jemné ako pastel. A celkovo pôsobí ich prejav veľkou silou až náporom. Táto pozoruhodná výstava je v Galérii Jána Koniarka v Trnave (Kopplova vila, Zelený kríček 3) do konca leta.

Xénia Bergerová: Modrá hviezda Foto: Galéria Jána Koniarka
Xénia Bergerová: Modrá hviezda Xénia Bergerová: Modrá hviezda

Kurátorkou výstavy je Xénia Lettrichová, ktorá hovorí, že tvorbu Xénie Bergerovej zastupujú obrazy vytvorené v období posledných piatich rokov. Vidno na nich, že maliarka viac využíva svetelnú a vizuálnu hodnotu zlatej plochy, čo  sa vraj dá vnímať  ako posun od každodennej všednej reality k duchovnej schopnosti umenia. Táto charakteristika môže lákať návštevníkov, ktorí majú radi krásu aj meditáciu. A ešte vyzývavosť, lebo túto vlastnosť tvorbe výtvarníčky často prisudzujú.

Xénia Bergerová sa narodila 13. júla 1977 v Bratislave, absolvovala štúdium v Ateliéri maľby u svojho otca Jána  Bergera na VŠVU. V roku 2000 bola na študijnom pobyte na Akademii Sztuk Pięknych v Krakove, po doktorandskom štúdiu u profesora Ľuda Hološku začala pôsobiť na Katedre reštaurovania na VŠVU. Vystavovala v mnohých európskych mestách a na kolektívnej výstave aj v Los Angeles.

Ján Berger: Alternantky Foto: Galéria Jána Koniarka
Ján Berger: Alternantky Ján Berger: Alternantky

Ján Berger je už známy a rešpektovaný umelec. O to zaujímavejšie bude pre divákov pozrieť si jeho diela a nachádzať v nich staršie i nové posolstvá. Ján Berger sa narodil 5. marca 1944 v Třinci. Po maturite na bratislavskej Škole umeleckého priemyslu (1962) študoval maliarstvo na VŠVU v Bratislave (1962 – 1968). Popri maliarstve od roku 1968 aj učil  (Stredná umelecko-priemyslová škola, od roku 1987 vedúci Ateliéru maľby na VŠVU). Získal viacero ocenení, má za sebou množstvo výstav po celom svete. Zaujímavé je, že už jednu rodinnú výstavu mal, a to v roku 2001, keď pod názvom Tri generácie vystavoval s otcom Jozefom a dcérou Xéniou.

Ján Berger: Knižnica Foto: Galéria Jána Koniarka
Ján Berger: Knižnica Ján Berger: Knižnica

Nedávno mu vyšla obsažná monografia. Pri listovaní v nej, ako aj pri návšteve tejto výstavy sa bude divákovi tajiť dych. Hoci je Ján Berger silná osobnosť, dokázal vraj zo svojich žiakov vychovať svojbytných umelcov, na ktorých sa neprejavuje jeho vplyv a idú si – síce vynikajúco poučení – ale svojou cestou. Týka sa to aj dcéry Xénie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Galéria Jána Koniarka v Trnave #Xénia Bergerová #Ján Berger #Prelínanie