Slovenská krása sa našla v Bruseli

Tvorivé duo Ové Pictures, výtvarníčky a animátorky Veronika Obertová a Michaela Čopíková prišli s nápadom vytvoriť internetový projekt – galériu GIF-ov a doplniť ňou interaktívnu výstavu Hľadanie krásy. Tú nedávno osobne otvorili v návštevníckom centre Európskeho parlamentu.

25.07.2016 12:00
Parlamentárium Ové Pictures Foto:
Tvorivé duo Ové Pictures sa inšpirovalo starými kinetickými hračkami a pre výstavu v bruselskom Parlamentáriu vytvorilo interaktívne objekty fungujúce na princípe analógovej animácie.
debata

Projekt, ktorý vznikol v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ, má okrem iného prezentovať mladé slovenské umenie. Internetová galéria zas zhŕňa malé krásy všednej každodennosti, reality, ktorú momentálne žijeme.

Aby na vás čaro interaktívnych objektov zapôsobilo, musíte sa s nimi „stretnúť osobne“, vytvorené sú na to, aby sa s nimi návštevník „pohral“. Ak teda máte cestu do Bruselu, neobíďte Parlamentárium, nápadité „analógové gifká“ sa rozhodne oplatí vidieť. Ak to v Bruseli nestihnete do 18. septembra, nič sa nedeje, projekt sa totiž presunie do Amsterdamu, Linzu a začiatkom budúceho roka sa dostane aj k nám na Slovensko.

Ukáž, čo je krásne

„Výstava hovorí o potrebe hľadania novej krásy, s ktorou sa vieme identifikovať, ľudských tém, ktoré sú nám všetkým spoločné a idú aj za rámec politiky,“ hovorí kurátorka výstavy a riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková. Druhou časťou projektu je kolekcia GIF-ov. Populárny formát digitálnej grafiky funguje na princípe „časovej slučky“. Do internetovej galérie na stránke projektu môže prispievať verejnosť bez akýchkoľvek obmedzení. Vytvoriť si svoje „gifko“ je jednoduché, zvládne to aj začiatočník, stačí vám na to smartfón a zaregistrovať sa na stránke hladaniekrasy.sk.

„Neexistuje jednoznačná odpoveď na to, čo je krásne, preto vyzývame ľudí, aby sa zapojili do projektu a prispeli k obrazu krásy. Dnes má už takmer každý smartfón a chceli sme, aby mohli všetci prostredníctvom gifov na internete ukázať, čo považujú za krásne,“ hovorí Obertová. Na stránke hladaniekrasy.sk môžete využiť generátor GIF-ov, nahrať už existujúce video či fotografiu, alebo vytvoriť aktuálne.

Analógová nostalgia

Dievčatá z Ové Pictures chceli návštevníkovi výstavy sprostredkovať „ten čarovný pocit“, keď sa statický obrázok rozpohybuje priamo pred ich očami. Interaktívna výstava pozostáva z nápaditých, hravých objektov, výtvarníčky sa inšpirovali starými optickými a kinetickými hračkami z konca devätnásteho storočia, keď experimenty s pohybom v umení vyvrcholili zrodom kinematografie. Statické kresby tak ožívajú na princípe historických zariadení zoetrop, dioráma či praxinoskop vďaka elektronike. O technickú stránku sa postarali umelci Ján Šicko a Roman Mackovič.

„Objekty vystavené v Parlamentáriu fungujú na spôsobe analógovej animácie, gifká v internetovej galérii zas reprezentujú rôznorodé vnímanie krásy v digitálnej podobe. Aj samotná výstava je rozdelená na niekoľko častí, každá je venovaná hľadaniu inej krásy, sú tam napríklad objekty nazvané „beauty of moments“ (krása momentov) – predstavujú spomienky, zážitky a maličkosti,“ hovorí Čopíková.

Vďaka technickému zariadeniu si môže návštevník výstavy poskladať z obrázkov vlastný príbeh. Cieľom umelcov bolo vytvoriť mechanizmy, s ktorými budú môcť ľudia na výstave jednoducho manipulovať. Zámerne sa vyhli digitálnym obrazovkám, objekty sú vytvorené z dreva, papiera a pohyb či príbeh vzniká priamo na mieste, manuálne. Niektoré diela ponúkajú možnosť „namixovať“ si „analógové gifko“ podľa vlastného pocitu. Každý tak môže objekty sám rozpohybovať a zostaviť obrázky podľa toho, čo sám považuje za krásne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské centrum dizajnu #Hľadanie krásy #Ové Pictures #Veronika Obertová #Michaela Čopíková #Mária Rišková #Parlamentárium #Ján Šicko #gif