Bulharskí umelci v Galérii v podkroví: Metafyzika aj protiklady

Dvaja Bulhari, dve rôzne kategórie, dve umelecké zamerania a dva diametrálne odlišné, a predsa silne emotívne zážitky. To je suma sumárum, zrátané a podčiarknuté, výtvarné pôsobenie dvoch bulharských umelcov, ktorí do 26. augusta 2016 vystavujú v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici 9 v Banskej Bystrici.

25.07.2016 15:28
Orfeica Metamorfózy
debata

V spomínanej galérii sa môžete nechať duchovne povzniesť a umelecky osviežiť tvorbou sochára Nikolaja Koleva a grafika Donča Dončeva.

Bulharský sochár Nikola Kolev vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Sofii. Vo svojej tvorbe sa venuje plastike z kovu. Tvorí v štýle magického realizmu. Práve tento umelecký štýl umocňuje atmosféru, ktorá sa pri návšteve galérie rozprestiera v ovzduší. V jeho dielach je prítomná metafyzická dimenzia a zdôraznené sú fantastické námety a bytosti. Sochár zastáva názor, že „umenie nemá hranice, nepozná žiadne limity, umenie neničí a nerozdeľuje, práve naopak buduje a spojuje, mení nemožné v možné a fantáziu v realitu…“

Grafik Dončo Dončev vyštudoval Univerzitu sv. Cyrila a Metoda vo Veľkom Tarnove. Diela, s ktorými sa v Banskej Bystrici predstavuje, sú si protikladmi. Deň a noc, láska a bezhraničná moc, neha a surovosť, i keď to druhé sa vám zjaví, len ak budete veľmi pozorne dešifrovať jeho diela. Témy a hrdinovia jeho prác sú inšpirované múdrosťou a bohatstvom mýtov antického sveta. Maliar sa necháva inšpirovať hudbou a úzko spolupracuje s jazzovou formáciou The Golden Project, pre ktorú nakreslil obal ich albumu. Dlhoročná spolupráca ho spája s tureckým spisovateľom Kerimom Sakazlom.

Výstava Nikola Koleva a Donča Dončova s názvom Orfeica – Metamorfózy bude pre verejnosť prístupná do 26. augusta 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria v podkroví