Cechové truhlice boli trezor aj archív v jednom

Prvá písomná zbierka o cechu, ktorý vznikol na území dnešného Slovenska, pochádza z roku 1307.

30.07.2016 12:00
33 z cechocej truhlice BB3W5609 Foto:
Cechové truhlice často zdobila intarzia.
debata

Združoval košických kožušníkov. Na výstave Z cechovej truhlice, ktorú otvorili v Historickom múzeu Slovenského národného múzea na Bratislavskom hrade, jej originál návštevníci neuvidia. Môžu však obdivovať Protokol cechu pivovarníkov v Košiciach z roku 1742 a ďalšie tri stovky unikátnych predmetov, ktoré osvetľujú význam a postavenie remeselníckych cechov v našich hospodárskych dejinách. Napokon takmer polovicu tisícročia im patrilo významné postavenie.

Vznikali v stredovekých mestách. Ich poslaním bola ochrana remesla a obchodu, ale aj dozeranie na kvalitu výrobkov a ich cenu. Predpisovali, koľko môže byť v meste majstrov, koľko tovarišov a učňov. Plnili aj sociálnu a charitatívnu funkciu. Každý z cechov mal svoju zástavu aj cirkevného patróna – v deň, keď mal sviatok, sa stretávali majstri pri slávnostnom obede. V prípade vojenského ohrozenia mesta ho dokonca museli členovia cechu brániť.

Na prelome 17. a 18. storočia bolo najviac cechov v Bratislave, Košiciach, Levoči, Banskej Bystrici, Prešove, Trnave a Kežmarku. O mimoriadnom rozmachu remeselnej výroby hovoria čísla: kým na začiatku 18. storočia bolo na území dnešného Slovenska 8-tisíc dielní, v roku 1770 sa ich počet zvýšil na 22-tisíc. Remeselnícke cechy existovali až do roku 1872, keď ich zrušili zákonom.

Vystavené pamiatky súviseli so zvyklosťami a tradíciami cechov. A bohatou symbolikou ich reprezentovali aj navonok. Pozlátený pokál cechu murárov a kamenárov v Bratislave z roku 1650 patrí ku „klenotom“ výstavy. Podobne ako strieborný pokál cechu mäsiarskych tovarišov v Bratislave z roku 1724.

Medzi vystavenými exponátmi možno objaviť unikátne renesančné cechové pečatidlá zo 16. a 17. storočia. V hojnom počte sú zastúpené rozličné cínové, medené, keramické a sklenené nádoby. Na ochranu dôležitých písomností, predmetov aj finančnej hotovosti slúžili cechové truhlice, často zdobené znakom. Slúžili nielen ako trezor, ale zároveň aj ako archív. Významnú úlohu zohrávali tiež pri cechových ceremóniách. V súbore truhlíc vyrobených z kvalitného dreva a často zdobených intarziou svieti renesančná truhlica cechu kožušníkov v Pezinku z roku 1655.

Výstava Z cechovej truhlice s podtitulom Cechové pamiatky na Slovensku bude na treťom poschodí Bratislavského hradu do 30. júna budúceho roka. Viac o nej dokážu návštevníkom aj rodinám s deťmi povedať pripravení sprievodcovia. Pre základné školy je pripravený program Život v cechu. K výstave vychádza aj katalóg jej autora Martina Besediča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čech #truhlice #Z cechovej truhlice