Výstava: Výtvarná Trnava letuje v Eisenstadte

ArTrnava – pod týmto hravým názvom sa cez leto predstaví v Rakúsku slovenské umenie.

07.08.2016 12:00
JBBc.marko blazo follow me 2007 zo zbierok gjk... Foto:
Marko Blažo: Follow me.
debata

Sú to diela, ktoré získala do svojich zbierok Galéria Jána Koniarka v Trnave po roku 1989, a pozrieť si ich môžu návštevníci Landesgalerie Burgenland v Eisenstadte, konkrétne na Námestí Franza Schuberta. Kurátori výstavy Roman Popelár a Margit Fröhlichová vybrali práce autorov rôznych generácií a rôznych žánrov. Sú to tieto mená: Jozef Bajus, Miloš Balgavý, skupina BAnda (Ján Hrčka, Jakub Hvězda, Andrea Kopecká, Filip Sabol, Michal Turkovič), Štefan Belohradský, Erik Binder, Marko Blažo, Dudas Brothers, Juraj Dolán, Tomáš Džadoň, Richard Fajnor, Julián Filo, Viktor Hulík, Jana Hýbalová Ovšáková, Svetozár Ilavský, Marián Komáček, Peter Kľúčik, Patrik Kovačovský, Monika a Bohuš Kubinský, Fedor Nemec, Roman Ondák, Karol Ondreička, Vladimír Oravec, Vladimír Ossif, Ivan Pavle, Pavel Pecha, Igor Piačka, Štefan Polák, Drahomír Prihel, Peter Rónai, Veronika Rónaiová, Pavla Sceranková, Rudolf Sikora, Jozef Srna ml., Robert Szittay, Mark Ther, Miroslav Trubač, Imrich Vaňek, Alexej Vojtášek. Výstava, ktorá sa začala koncom júna, potrvá do 18. septembra.

Nie je to prvá spoločná akcia medzi Slovenskom a spolkovou krajinou Burgenland. Vymysleli už viac projektov, ale asi pred rokom sa spolupráca medzi odborom kultúry spolkovej krajiny Burgenland a Trnavským samosprávnym krajom ešte prehĺbila, a to vďaka európskemu programu RECOM. Jej vyvrcholením je práve táto výstava. Organizátori z Galérie Jána Koniarka v Trnave hovoria, že to bola pre nich výzva. Rozhodli sa predstaviť širšie obdobie, preto vyberali z prírastkov zbierok za posledných 25 rokov. „V priebehu minulého roka tak vzniklo – či už na náš návrh, alebo na návrh riaditeľa galérie Roberta Němečka, niekoľko pracovných verzií, nad ktorými sme diskutovali. Zhodli sme sa na tom, že by mali vystavovať autori, ktorí by prezentovali rôzne generácie aj žánre. Jediným limitom sa tak stali priestorové kapacity Landesgalerie v Burgenlande,“ objasňujú kurátori.

Čo teda predurčilo finálny výber autorov a diel? U tých starších predovšetkým to, že ich overil čas, sú už dávno stálicami našej výtvarnej scény. Ďalšiu skupinu tvoria autori, ktorí Slovensko veľmi úspešne reprezentujú v zahraničí a získali už mnohé významné alebo lokálne ocenenia. Treťou skupinou sú výtvarníci, ktorí zatiaľ ešte nezískali významnejšie úspechy, avšak sú zástupcami regiónu a ich kariéra má vzostupnú tendenciu. Kurátori dúfajú, že im vyšiel asi najliberálnejší variant, nad ktorým uvažovali. Snažili sa teda, aby výber diel zodpovedal nielen priestorovým možnostiam rakúskej galérie, ale aby otváral aj niektoré témy a bol tak aspoň čiastočnou výpoveďou o našom umení. Mená, ktoré v kolekcii sú, to zaručujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #ArTrnava #Marko Blažo