U anjela ožívajú príbehy kráľa humoru

Dáma s hranostajom je slávny obraz Leonarda da Vinci. Na grafike Dušana Polakoviča je rovnako krásna dáma, modelovaná jemnými líniami.

08.08.2016 12:00
29 polakovic 3x Foto: ,
Dušan Polakovič: Dáma s hranostajom.
debata

Hranostaj, ktorého pestuje v náručí, sa však podobá na strašidielko s obrovskými vypúlenými očami. Hľadí aj z pozvánky na výstavu popredného slovenského výtvarníka, ktorého pozemskú púť predčasne skončila v piatok 13. mája zubatá, do Galérie u anjela v Kežmarku.

„Veľmi rýchlo dokážeme zabúdať, dokonca aj na významných umelcov. Výstavou sme preto hodili kamienok do stojatých vôd slovenskej výtvarnej scény,“ hovorí kurátorka Carmen Kováčová. Výstavu neplánovala, pružne však zareagovala na nečakanú situáciu. Výberom z tvorby Dušana Polakoviča pripomína dielo špičkového grafika, ktorý pozýva návštevníka do originálneho kabaretu.

„Poodhŕňa oponu nad fraškou ľudského bytia. Nič vážne mu nie je vážne. Absurdné je ešte absurdnejšie a smiešne je úplne normálnou dikciou nášho všedného dňa. Z divákov sa stávajú herci a hľadáme v tom večnom pechorení za lepšie zajtrajšky svoje postavy a herecké roly, identifikujeme sa s nimi a usmievame sa nad absurditou bytia,“ pokračuje kurátorka.

Autor pichľavých satirických kresieb, nápaditý a vtipný ilustrátor kníh a napokon aj maliar sa do povedomia verejnosti najvýraznejšie zapísal ako vynikajúci grafik. V grafických listoch rozprával neuveriteľné príbehy. Ožíva v nich surreálny svet aj krehká poézia. Mal rád humor, ktorý dokázal objaviť v každodennej realite. Láskavo neláskavý, tragikomický aj citlivo ironický.

„Rád humorne stvárňuje rôzne historické a mytologické príbehy. Rozpracováva motívy z dejín umenia v postmodernom duchu. Tematika jeho spoločenskej satiry je blízka holandskému umeniu 16. storočia. Nezameniteľným spôsobom stvárňuje rodnú Bratislavu. Kombinuje všetko so všetkým, čím vytvára zdanlivo chaotické kompozície zloženie z pomiešaných častí ľudských tiel, zvierat, rastlín a vecí,“ charakterizuje Carmen Kováčová výtvarníkove inšpiračné zdroje.

„Časom sa na každého nabaľuje množstvo vplyvov. Dôležité je však nájsť si rovnováhu, modus vivendi medzi vlastnými a najrozličnejšími inými vplyvmi. Ale najpodstatnejšie je, aby mal autor čo povedať,“ rád pripomínal. Vždy mal čo povedať. Aj keď už nie je medzi nami. Dôkazom je výstava Dušan Polakovič (1950–2016), ktorá bude v kežmarskej Galérii u anjela do 15. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria u anjela #Dušan Polakovič