V Británii vydražia fotografie režiséra Andreja Tarkovského

Zahmlené fotografie už zaniknutého sveta, ktoré režisér Andrej Tarkovskij zachytil fotoaparátom Polaroid v rodnom Rusku a v Taliansku počas nakrúcania filmu Nostalgia, pôjdu v októbri do aukcie v Londýne. Informoval o tom server The Guardian.

22.08.2016 08:53
debata

Fotografie zo zbierky, ktorú predáva Tarkovského syn a archivár otcovho diela Andrej, nie sú technicky dokonalé. Obraz je rozostrený, zastretý svetlom prenikajúcim uzávierkou, často sú vyblednuté do podoby mäkých akvarelov, no nesú v sebe lyriku, tajomne strašidelnú atmosféru príznačnú pre Tarkovského filmy. Niektoré sú dokonca identickými obrazmi z jeho filmových diel.

Tarkovsky

„Tieto fotografie boli pre neho osobné,“ povedala Daria Chernenková, vedúca odboru ruského umenia v londýnskej dražobnej sieni Bonhams. Podľa slov Tarkovského známych, odkedy režisér objavil fotoaparát Polaroid, stále ho mal pri sebe. Syn Andrej spomína, že keď otec cestoval, nosil si so sebou celú svoju zbierku polaroidových fotografií. Každú snímku pritom starostlivo vybral. Niektoré môžu byť veľmi zahmlené, no sú to práve tie, ktoré považoval za dobré. Fotografie, s ktorými nebol spokojný, totiž pravidelne pálil.

28-Tarkovsky

Tarkovského scenárista Tonino Guerra napísal úvod k zbierke fotografií, ktorá vyšla v roku 2006: „Tarkovskij hovoril často o spôsobe, akým plynie čas. A toto je presne to, čo chcel – zastaviť ho, aj keď len týmito rýchlymi polaroidovými snímkami.“ Režisérove filmy ako Ivanovo detstvo, Solaris, Zrkadlo či Stalker získali množstvo medzinárodných ocenení a Tarkovskij si získal mimoriadny rešpekt iných režisérov, nejedného z nich svojou tvorbou ovplyvnil. Ingmar Bergman ho označil za „toho najväčšieho“, Lars von Trier mu napríklad venoval svoj film Antikrist.

Aj napriek tomu mal Tarkovskij veľké problémy so sovietskymi úradmi pre financovanie a distribúciu svojich filmov a zápasil aj s cenzúrou. Zomrel iba päťdesiatštyriročný v exile v roku 1986 a okolnosti jeho smrti viedli k špekuláciám, či nebol zavraždený. Do dražby pôjde dvestopäťdesi­atsedem snímok, ktoré by sa mohli predať až za pol milióna libier. Do 2. októbra budú vystavené v londýnskej sieni Bonhams, dražba sa bude konať 6. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #Andrej Tarkovskij