Patrik Illo: Silné prekvapenia z krehkého skla

V Tatranskej galérii v Poprade sprístupnili výstavu významného slovenského sklára Patrika Illa pod názvom Viac-menej. Kurátorom výstavy je Pavel Urban.

23.08.2016 14:00
Patrik Illo Foto:
Aj moderný minimalizmus poskytuje veľký priestor pre fantáziu.
debata

Výstava potrvá do 11. septembra a ponúka možnosť oboznámiť sa s najnovšími prácami originálneho autora. Sú to diela z voľnej tvorby – sólové kusy aj priestorové inštalácie, ktoré reagujú na danosti výstavného interiéru bývalej parnej elektrárne.

Prehliadka vrcholí hutnícky tvarovaným sklom. Tieto objekty autor dotváral rôznymi bioprvkami (inšpirácie z prírody), pomocou ktorých dosahuje tajuplné napätie. Patrik Illo teda vystavuje tri kolekcie – funkčný dizajn, art dizajn a voľné umenie. Čiže – sú to rôzne úžitkové predmety, ako aj práce, v ktorých dominuje sklárska fantázia.

Patrik Illo neváha siahnuť ani po netradičných... Foto: Peter Prochádzka
Patrik Illo Patrik Illo neváha siahnuť ani po netradičných kombináciách skla a rôznych materiálov, ako je napríklad koža či textil.

Illova monografická výstava predstavuje retrospektívny výber toho najlepšieho, čo doteraz urobil a dokumentuje jeho vývoj. Svedčí aj o tom, ako sa líši voľná tvorba od komerčného dizajnu, určeného najmä pre sklársky priemysel. Ťažisko výstavy je v samotnej inštalácii – predmety sú umiestnené neočakávane, s nápadom, čo určite divákov zaujme a urobí z návštevy výstavy hlbší zážitok.

Okrem iného diváci uvidia, ako sa posúvajú technické možnosti skla, napríklad aj toho, ktoré sa používa pri stolovaní, jeho využitie i dekoratívna krása. Aj moderný minimalizmus poskytuje veľký priestor pre fantáziu, sklo môže naozaj zdobiť rôzne spoločenské udalosti.

Výstava Viac-menej potrvá do 11. septembra a... Foto: Peter Prochádzka
Patrik Illo Viac-menej Výstava Viac-menej potrvá do 11. septembra a ponúka možnosť oboznámiť sa s najnovšími prácami tohto originálneho autora.

Moderné trendy však neohrozujú ani čerpanie z tradícií – aj Patrik Illo ponúka autorský experimentálny art dizajn, ktorému je blízka estetika minulosti, najmä technika dekorovania rôznych úžitkových predmetov. Neváha siahnuť ani po netradičných kombináciách skla a rôznych materiálov, ako je napríklad koža či textil.

Na mnohých jeho dielach sú motívy z prírody aj starodávne námety známe zo vzácnych súprav, používa rôzne farby a hravé nápady pre dekoratívne predmety, kombinovanie výjavov, nádoby na „šikmej ploche“ a podobné „žartíky“. Milovníci výtvarných prekvapení si teda prídu na svoje a odborníci si môžu overiť, kam sklársku tvorbu tento rešpektovaný autor posunul.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Patrik Illo,výtvarník

Patrik Illo sa narodil v roku 1973 v Považskej Bystrici, navštevoval sklárske učilište v Lednických Rovniach, potom študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, oddelenie sklárskeho výtvarníctva a na katedre maľby v ateliéri intermédií. Teraz je sám aj pedagógom na tejto škole. Získal viacero ocenení a jeho diela sú vo svetových galériách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #sklár #sklo #Tatranská galéria v Poprade #Patrik Illo #Pavel Urban #Viac-menej