Donald Warhola: Nosiť meno Warhola je radosť aj hrdosť

Donald Warhola je synovcom Andyho Warhola, viceprezidentom a členom Rady Nadácie Andyho Warhola pre vizuálne umenie v New Yorku. Jeho otcom bol brat slávneho umelca John. V súčasnosti je Donald Warhola na Slovensku aj so svojím synom Andym, aby sa zúčastnil na oslavách 25. výročia založenia Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Ako sám hovorí, na Slovensku sa cíti ako doma, veď jeho starí rodičia sa narodili v dedinke Miková neďaleko Medzilaboriec. S úsmevom priznáva, po rusínsky, ani po slovensky sa dohovoriť nevie, pozná len niekoľko škaredých slov.

26.08.2016 14:00
Donald Warhola Andy Warhol Foto: ,
Donald Warhola pri figuríne svojho strýka
debata

Rodičia vás neučili reč svojich predkov?
Po rusínsky neviem a som už dosť starý na to, aby som sa tento jazyk začal učiť teraz. Moji rodičia týmto jazykom doma rozprávali a dôvodom, prečo ho nenaučili aj mňa, je možno to, aby medzi sebou vedeli komunikovať v jazyku, ktorému som nerozumel. Aby sa nezbavili tejto výhody (smiech).

Poznáte rusínsku či slovenskú kultúru ? Čo sa vám na nich páči?
Je veľmi zaujímavá. Poznám zvyky aj jedlo. Vzhľadom na to, že mojimi rodičmi boli Rusín a Slovenka, obe kultúry sú mi blízke. Pri mojej prvej návšteve Slovenska v roku 1992 ma prekvapilo, že v kostole som počul liturgický jazyk, ktorý bol identický s tým, ktorý počúvam v kostoloch v USA. Hneď som sa tu cítil ako doma. Akoby som prišiel medzi svojich. Som tu už štvrtýkrát.

Ako si spomínate na svojho slávneho strýka?
Spomínam si naňho ako na veľmi jemnú a úctivú osobnosť. Som veľmi hrdý na to, čo dosiahol a aj na to, ako sa rozvíja jeho odkaz v rodisku jeho rodičov.

Ste nositeľom slávneho mena. Je ťažké niesť takéto bremeno na svojich pleciach?
Je to v prvom rade hrdosť. Som naozaj hrdý na to, čo môj strýko dosiahol. Zároveň je pre mňa aj vzorom, aby som aj ja vo svojom živote správal ako on. Aby aj základom môjho života bola skromnosť a štedrosť. Ako osoba mám, samozrejme, tiež svoju identitu. Stáva sa mi, že ma ľudia spoznávajú práve cez môjho strýka. Neraz hovoria: to je synovec Andyho Warhola, Donald. Bol by som rád, aby sa to raz zmenilo a aby ľudia zmenili slovosled spomínanej vety. Aby hovorili, že to je Donald Warhola a až potom, že som synovcom Andyho Warhola.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #rozhovor #Andy Warhol #Medzilaborce #Múzeum moderného umenia Andyho Warhola #Donald Warhola