Dni, ktoré otvárajú trináste komnaty pamiatok

Obilná sýpka v Holíči z polovice 18. storočia aj bašta mestského opevnenia Zvolena v Domanovom parku sa otvoria verejnosti v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Celoeurópske podujatie, ktoré sprístupňuje bežne neprístupné pamiatky, sa koná v septembri v päťdesiatich štátoch. Tohtoročný program na Slovensku slávnostne odštartuje vo štvrtok na Zvolenskom zámku, kde zároveň vyhlásia laureátov výročných cien časopisu Pamiatky a múzeá.

08.09.2016 12:00
Zlatý prsteň Foto:
Zlatý prsteň z kniežacieho hrobu (3. storočie) z Krakovian-Stráží získal cenu v kategórii akvizície.
debata

Unikátne meče hradnej posádky na Pustom hrade vo Zvolene, viac ako sedemstoročné vedrá z jedľového dreva, ktoré slúžili na vyťahovanie vody z hradnej cisterny či mince z obdobia vlády Bela IV. vyniesli cenu v kategórii objav – nález Jánovi Beljakovi, Matúšovi Melovi, Noémi Beljak Pažinovej a Archeologickému ústavu SAV v Nitre.

„Archeologické nálezy z hradnej cisterny svedčia o zručnosti stredovekých majstrov. Umožňujú nám rekonštruovať každodenný život na hrade a datované mince posúvajú predpokladaný vznik objektu do záveru 13., respektíve na prelom 13. a 14. storočia,“ píše sa v hodnotení.

Múzeum je „chrámom múz“, v ktorom možno rozjímať o podobách umenia, plní však aj množstvo iných funkcií. Je neobyčajným skladom, učebňou či kabinetom poznania. Originálnym spôsobom prezentovala jeho rôzne funkcie výstava Uchovávanie sveta: Rituál múzea v digitálnom veku v Slovenskej národnej galérii, čo vynieslo cenu Alexandre Kusej, Lucii Gavulovej a kolektívu SNG.

Projekt Maľované dejiny Bratislavy, v rámci ktorého ilustrovali deti príbehy Pavla Dvořáka, ocenili „ako efektívnu múzejno-pedagogickú aktivitu formujúcu vzťah detí k dejinám hlavného mesta Slovenska“. Takmer 180 najzaujíma­vejších kresieb z viac ako 800 ilustrácií, ktoré vystavovalo Múzeum mesta Bratislavy, sa dostalo do netradičnej knižky.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré potrvajú do 11. septembra, ponúkajú verejnosti možnosť spoznať nepoznanú časť našej histórie. Otvárajú trináste komnaty a bežne nedostupné miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #história #Dní európskeho kultúrneho dedičstva #Zvolenský zámok #časopis #akvizícia #Uchovávanie sveta: Rituál múzea v digitálnom veku #Pamiatky a múzeá #Archeologický ústav SAV v Nitre