Hlavnú cenu súťaže Slovak Press Photo získala fotografia Večera

Fotografia je médium, ktoré dokáže v jedinom okamihu obsiahnuť stovku slov, naznačiť konflikt, zakonzervovať vnem a vyvolať konkrétnu emóciu. Aj bezprostredný záznam objektívnej reality, aký prináša práve novinárska fotografia, obsahuje v druhom pláne silnú autorskú výpoveď a je nevyhnutnou súčasťou modernej žurnalistiky.

12.09.2016 16:15 , aktualizované: 18:41
debata (2)
Porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu súťaže... Foto: Ivan Holub
Ivan Holub Večera Slovak Press Photo Porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu súťaže Grand Prix scenáristovi, fotografovi, režisérovi a kameramanovi Ivanovi Holubovi za samostatnú fotografiu Večera.

Slovenských a európskych fotožurnalistov už piaty rok spája súťaž Slovak Press Photo. Víťazom Grand Prix pre najlepšiu novinársku fotografiu je fotograf, režisér a kameraman Ivan Holub. Získal ju za fotografiu Večera, ktorú do kategórie Každodenný život prihlásila jeho dcéra.

„Víťazná fotografia nesie hlboké posolstvo. Mám filozofiu, že niektoré veci je jednoducho potrebné pripomínať. Keď sa pozriete na ten výjav, položíte si otázku, prečo je vo svete toľko nespravodlivosti. Sám som vojnový fotograf a skláňam sa pred výberom tejto poroty,“ povedal predseda poroty Stanley Greene.

Holub zachytil skupinu pygmejských detí mlčky sediacich pred plnými taniermi – jediným jedlom ich dňa. Deti v africkom Burundi prežívajú vďaka nutričnému programu, ktorí tu vedú slovenskí dobrovoľníci.

Podľa Greenea Ivan Holub vystihol ťažký príbeh hladujúcich detí v jednoduchom zábere. Porotcov zaujala aj formálna stránka diela, jeho kompozícia a svetlo.

„Cítim sa poctený, že môžem ukázať neľahký život burundských detí. Raz za deň dostávajú veľkú porciu ryže s fazuľou. Posadali si v kuchyni a keď ju pred ne položili, žiadne z detí sa jedla ani nedotklo. Potichu čakali a jesť začali všetky naraz. V kuchyni pri tom nepadlo jediné slovo a nik neodišiel, kým nemal prázdny tanier,“ približuje moment na fotografii Holub.

Predseda poroty Stanley Greene je Američan oscilujúci medzi New Yorkom a Parížom, zaznamenal vojnu v Čečensku či pád Sovietskeho zväzu a získal niekoľko ocenení v prestížnej súťaži World Press Photo. Práce posudzoval v spolupráci s odborníkmi Jindřichom Štreitom, Joeom Klamarom, Janou Hojstričovou, Jozefom Ondzikom a riaditeľkou súťaže Janou Garvoldtovou.

Do súťaže sa tento rok zapojilo 191 fotografov a 1 522 fotografií bolo rozdelených do deviatich kategórií – aktualita, reportáž, každodenný život, portrét, príroda, šport, svet umenia. Osobitú medzinárodnú kategóriu má krátke video a stredoeurópska fotografia. Tento rok sa súťaž po prvý raz otvorila aj pre študentov a mladých fotografov do 25 rokov.

Porotcovia kategórie video – dokumentarista Pavol Barabáš a kameraman Tomáš Stanek sa rozhodli neudeliť hlavnú cenu, pretože úroveň prihlásených prác nespĺňala požadovanú kvalitu. Špeciálnu cenu si však podľa nich zaslúži video reportáž Utečenci na srbsko-chorvátskej hranici Tomáša Rafu.

Cieľom Slovak Press Photo je nielen skvalitniť vizuálnu stránku médií, ale aj zviditeľniť fotožurnalistov, ktorých práca sa vďaka Slovak Press Foto dostane do povedomia verejnosti. „Pre fotožurnalistov je súťaž veľmi dôležitá. Keď si otvoríme tlač, mnohokrát ani nevieme, kto je autorom fotografií. Keď však fotožurnalista získa niektoré z ocenení, odrazu sa zviditeľní,“ povedala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová v rozhovore pre Pravdu.

Výstavu ocenených prác si budú môcť pozrieť návštevníci v Primaciálnom paláci od 19. októbra, v rovnaký deň tu vyhlásia laureátov ostatných kategórií.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #večera #Slovak Press Photo #Stanley Greene #Ivan Holub