Výstava o Bábkárskej Bystrici mapuje históriu festivalu

V rámci 20. ročníka medzinárodného divadelného festivalu Bábkárska Bystrica, otvorili v spolupráci s Literárnym a hudobným múzeom Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici, výstavu s názvom Bábkárska Bystrica – festival všetkých veľkostí.

22.09.2016 16:25
debata

Pod koncepčným vedením Mgr. Márie Láskovej a z iniciatívy Bábkového divadla na Rázcestí vznikla výstava, ktorá dôsledne mapuje prierez a vývoj festivalu Bábkárska Bystrica.

Na pomerne malej ploche, pod vynikajúcim osvetlením denného svetla, si návštevníci môžu pozrieť dobové dokumenty, bábky, kostýmy, ceny, medaily, maskoty a emblémy, ktoré profesionálne zorientujú diváka v časoch vzniku festivalu (1977) až podnes.

Medzi exponátmi výstavy  Bábkárska Bystrica –... Foto: Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici
výstava bábok Medzi exponátmi výstavy Bábkárska Bystrica – festival všetkých veľkostí. sú aj bábky z rozprávky Čin-čin.

Festival prešiel nielen dobovými, ale aj umeleckými zmenami, jeho kvalitu podčiarkli významné osobnosti slovenského, ale aj českého bábkoherectva, či činoherného divadla. V popredí sú aj scénografi a kostýmoví výtvarníci, ktorí dokresľovali a vytvárali celkové vyznenie inscenácie.

Plagáty zobrazujú významné medzníky vo vývoji festivalu a vzhľadom na niektoré negatívne vplyvy súčasných mocenských zložiek, alarmujú a pripomínajú rok 1998, keď festivalu neudelili grant Ministerstva kultúry SR a ten sa nemohol uskutočniť.

Nebuďme pesimisti a pozrime sa na súčasnosť. Pod dnešným vedením BDnR riaditeľky Ivety Škripkovej a umeleckého šéfa Mariána Pecka sa festival stal nielen bábkárskou prehliadkou medzinárodného významu, ale zameral sa aj na dospelého diváka čím prakticky priniesol do mesta pod Urpínom činoherné divadlo. Vedenie obhájilo aj medzinárodné smerovanie festivalu a rozšírilo jeho pôsobenie.

Podklady k umeleckému a historickému vývoju Bábkového divadla na Rázcestí, plagáty, fotografie, bábky a emblémy si v Štátnej vedeckej knižnici na 1. poschodí môžete pozrieť do konca roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici #Bábkové divadlo na Rázcestí #Bábkarska Bystrica