Výstava: Ešte vášnivejší Rodin

Sochár Auguste Rodin je jeden z najpopulárnejších výtvarníkov na svete. Nielen dielo, ale aj život tohto francúzskeho umelca zasiahol mnohých ľudí. Sú o ňom napísané knihy, vznikli filmy.

25.09.2016 12:00
debata

Známy je najmä ľúbostný príbeh Rodina a mladej sochárky Camille Claudelovej, ktorá sa do sochára osudovo zamilovala, ale on ju opustil. Citlivá Camille, tiež vynikajúca sochárka, túto zradu neuniesla a psychicky zničená dožila svoj život v liečebni, v tichom ústraní francúzskeho vidieka pri Avignone. Bol to blázinec, ale Camille všetkých presviedčala – aj správaním – že je normálna, len zlomená. O tejto fáze  Claudelovej života vznikol tiež film, kde ju hrá Juliette Binoche. Camille obviňovala za svoj stav Rodina, ale nebolo to spravodlivé: Rodin bol príliš veľký umelec na to, aby dokázal riešiť aj bežné životné problémy a lásky, keďže bol stvoriteľom krásy a emócií, nie ich obyčajným užívateľom. Musel viac myslieť na svoje „neživé“ diela ako na živé ženy okolo seba.

Výstavu si možno pzrieť v Pálffyho paláci. Foto: GMB
rodin Výstavu si možno pzrieť v Pálffyho paláci.

Všeobecne sú známe napríklad jeho sochy Bozk alebo Mysliteľ, ale Rodinova tvorba je veľmi bohatá a všetky jej vrstvy a podoby nepoznajú ani fanúšikovia. Obsahuje napríklad aj kresby a akvarely, ktoré sú oveľa vrúcnejšie, než dokážu byť sochy. A práve tieto intímne práce si možno pozrieť v Bratislave: v Pálffyho paláci (Galéria mesta Bratislavy), otvorili výstavu Auguste Rodin – zo zbierok Múzea Faure. Výstava potrvá do 30. októbra a jej kurátorom je André Lytard.

Z galérie sme sa dozvedeli, že Múzeum výtvarného umenia v Aix-les-Bains sa volá po Jeanovi Faurovi, ktorý žil v rokoch 1862–1942 a bol veľký milovník a zberateľ francúzskych umeleckých diel druhej polovice devätnásteho storočia. Po smrti odkázal tento nadšenec celú svoju zbierku impresionistických malieb a plastík mestu Aix-les-Bains, ale s podmienkou vystaviť ju v múzeu. Stalo sa tak v roku 1948, keď zbierku umiestnili do veľkej vily v talianskom štýle. Dedičstvo doktora Jeana Faura zahŕňa okrem 200 malieb aj veľké množstvo diel Augusta Rodina, ktorý žil v rokoch 1840–1917. „Ctihodný pán doktor sa do tohto veľkého umelca nepochybne zamiloval na prvý pohľad až tak, že vytvoril druhú najväčšiu francúzsku kolekciu umelcových diel, pozostávajúcu z tridsiatich štyroch plastík, trinástich akvarelových kresieb a tucta litografií zrealizovaných podľa návrhov majstra,“ povedal kurátor.

V Bratislave je vystavovaná práve táto komorná kolekcia grafických diel, spestrená o dve sochárske štúdie. Akvarelové kresby vytvoril Auguste Rodin v rokoch 1899 až 1915, teda na sklonku života. V tom období ho čoraz viac priťahovalo ženské telo, telo pružných, dlhonohých a takmer mladistvých modeliek, na rozdiel od kyprých ženských aktov, aké tvoril jeho vrstovník Renoir. Rodin vraj vytvoril týchto grafických štúdií ženských modelov tisíce. Svoje mladučké modelky, ktoré nútil pózovať v bizarných polohách – často až strácali rovnováhu! – obletoval s pocitom akéhosi gurmánskeho uspokojenia. Skicoval, aby vynikla plastickosť, dojem hĺbky. Majster potom, vychádzajúc práve z tohto prvotného hrubého náčrtu, využíval svoje skice buď pri tvorbe budúcich plastík, alebo najčastejšie ako predlohu na prepracovanejšiu kresbu, ktorú často zvýraznil aj drobnými ťahmi štetca s nánosom farby. Robil vždy s gráciou, aj keď badať nádych erotiky. Je síce provokujúca, ale vkusná a dobovo jemná. Dve menšie plastiky vystavené spolu s grafickými dielami dávajú síce len slabú predstavu o Rodinovej pracovnej horúčke, ale svedčia o tom, že Rodin bol prvý umelec, ktorý trojrozmerne vyjadril také námety, ako je láska, šialenstvo, rozkvet a úpadok ľudskej bytosti. Z tohto dôvodu je Pekelná brána, aj keď zostala len v štádiu návrhu, priam dokonalým dielom.

A na záver kurátor ešte dodáva: „Kolektív pracovníkov Faurovho múzea je šťastný, že slovenská verejnosť uvidí tohto Rodina na výstave v Bratislave a že rovnako francúzske publikum bude mať čoskoro príležitosť oceniť diela z galerijných zbierok slovenského hlavného mesta!“ Zdá sa, že sa začína sľubná spolupráca! Držíme palce!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Auguste Rodin