Pod Brooklynským mostom vystavujú slovenské fotografie

Práce slovenských fotografov vycestovali do New Yorku už po druhýkrát.

01.10.2016 16:00
32 slovak press photo Foto:
Diela minuloročných finalistov súťaže Slovak Press Photo vystavujú v newyorskej Klompching Gallery.
debata

Fotografie minuloročných víťazov súťaže Slovak Press Photo Roberta Tapperta, Laury Wittek, Katy Sedlákovej, Juraja Mravca, Martina Bandžáka, Maňa Štraucha, Marty Foldesovej, Laury Štrompachovej, Zuzany Horváthovej, Borisa Németha, Petra Korčeka a Jany Hunterovej sú od 23. septembra do soboty 1. októbra vystavené v newyorskej galérii Klompching Gallery.

Práce slovenských fotografov vycestovali do New Yorku už po druhýkrát. „Pred časom sme v New Yorku vystavovali na Generálnom konzuláte Slovenskej republiky. Už vtedy to malo veľký úspech. Tentokrát vystavujeme v jednej z najprestížnejších galérií, za čo vďačíme predovšetkým generálnemu konzulátu, generálnej konzulke Jane Trnovcovej a jej tímu a fotografovi New York Postu Paulovi Martinkovi, ktorí všetko zorganizovali. Finančne nás podporilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Fond na podporu umenia. Vďaka nim sme sa opäť posunuli o čosi ďalej," hovorí riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.

Riaditeľka chváli predovšetkým výber galérie, ktorá sa nachádza priamo v centre umenia pod Brooklynským mostom. „Sto metrov od galérie aktuálne prebieha festival fotografie Photoville s priemernou návštevnosťou stodvadsaťtisíc ľudí. Výstava v Klompching Gallery prezentuje nielen umelcov a ich zamestnávateľov, ale zviditeľní aj Slovensko.“

Práce zaujali aj prezidenta a viceprezidenta New York Press Photo Association Brucea Cutlera a Toda Meisnera. So Slovak Press Photo plánujú nadviazať spoluprácu. Podľa Garvoldtovej bolo cieľom výstavy prezentovať Slovensko očami fotografov a získavanie kontaktov. „Cutler a Meisner prisľúbili, že v budúcom roku by radi prišli na Slovensko a pomohli Nadácii Slovak Press Photo. Plánujeme pozvať aj profesionálnych fotografov, ktorí majú skúsenosti v oblasti aktualít, a zorganizovať pre našich tvorcov workshopy."

Momentálny rozpočet žiaľ nedovoľoval osobnú účasť slovenských autorov na výstave. „Radi by sme vystavovali aj na budúci rok, a dúfam, že sa nám podarí získať finančné prostriedky na to, aby mohli slovenskí fotografi vycestovať spolu s výstavou,“ hovorí Garvoldtová.

Vystavovať a prezentovať svoje diela v špičkovej newyorskej galérii je podľa nej pre slovenských fotografov veľká príležitosť. „,Autori mali všetko zabezpečené, svoje fotografie nemuseli tlačiť ani platiť za výstavný priestor. Dozvedeli sa o nich iní fotografi, ktorí mali veľký záujem, a to považujem za ďalší krok vpred.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #Slovak Press Photo