Zachytiť aj to, čo iní nevidia. Aj o tom je výstava Okamihy tanca

Tanečník balansujúci na jedinej nohe stoličky. Štíhle telá obopnuté bielymi priliehavými kostýmami vytvárajúce svojimi krivkami v tmavom priestore magnetizujúce obrazy. Tanečnica vykresľujúca v bielych granulách tieňom vlastného tela pohyblivú surreálnu kompozíciu.

21.10.2016 07:00
debata
Fotografia z predstavenia belgickej skupiny... Foto: Ctibor Bachratý
Ultima Ves Ctibor Bachratý Fotografia z predstavenia belgickej skupiny Ultima Vez Čo si telo nepamätá.

Aj fotografie z predstavení súborov Jo Stromgren Kompany z Nórska, Tao Dance Theater z Číny či Compagnie Philipe Saire zo Švajčiarska možno obdivovať na výstave fotografií Ctibora Bachratého v Slovenskej národnom divadle. Pod názvom Okamihy tanca vyvoláva spomienky na vystúpenia popredných skupín, ktoré sa počas predchádzajúcich troch rokov predstavili na medzinárodnom festivale súčasného tanca Bratislava v pohybe.

Súbor Jo Stromgren Kompany z Nórska Foto: Ctibor Bachratý
Súbor Jo Stromgren Kompany Ctibor Bachratý Súbor Jo Stromgren Kompany z Nórska

„V súčasnom tanci je pre mňa najzaujímavejší pohyb. Niekedy je však zastavenie ešte zaujímavejšie. Vystavujem napríklad skupinový portrét tanečníkov, ktorí zrazu prestali tancovať, ostali stáť a uprene sa pozerali do publika,“ hovorí Ctibor Bachratý pred fotografiou, ktorá pripomína záber z fotografického ateliéru. Do hľadiska autor prichádza ako každý iný divák. Netuší vopred, na ktoré okamihy sa má pripraviť. Vyzbrojený len intuíciou, predvídavosťou a fotoaparátom však dokáže zvečniť jedinečné okamihy aj magickú atmosféru predstavení.

DOT 504 (Bratislava v pohybe) Foto: Ctibor Bachratý
DOT 504 Ctibor Bachratý DOT 504 (Bratislava v pohybe)

„Ak vynikajúci a technicky skvele pripravení tanečníci používajú aj akrobatické prvky, je to nádhera. Netreba zabúdať na to, že aj skok je tanec,“ pokračuje autor, ktorý sa roky venuje aj divadelnej fotografii. V kratučkom zábere dokáže vyrozprávať celý príbeh – ako napríklad fotografiou z fascinujúceho predstavenia Booty Looting belgickej skupiny Ultima Vez choreografa Wima Vandekeybusa. V prvom pláne vidíme dvojicu ležiacu na zemi. Nad nimi sa vznáša dolu hlavou muž. A vzadu stoja dve osamelé postavy, on so sklonenou hlavou, ona dokonca otočená chrbtom. „Na stotinu, možno dve stotiny sekundy sa zastaví čas, ale fotografia ponúka množstvo interpretácií,“ vysvetľuje.

Ultima Vez: booty Looting Foto: Ctibor Bachratý
Ultima Vez booty Looting Ctibor Bachratý Ultima Vez: booty Looting

Najväčším zážitkom je aj pre neho živé predstavenie. Prostredníctvom veľkoformátových fotografií však svoj zážitok prenesie aj na návštevníka. V mysli tých, ktorí boli tiež „pri tom“, vyvolá spomienky, pripomenie atmosféru aj vzrušujúce momenty predstavení. Jedinečný zážitok ponúkajú fotografie aj tým, čo v hľadisku neboli. „Najväčšia pocta pre mňa je, keď mi choreograf alebo režisér povie: zachytil si niečo, čo som si ani ja nevšimol. Ale to sa málokedy podarí,“ usmieva sa fotograf.

BLACK OUT (Bratislava v pohybe) Foto: Ctibor Bachratý
BKACK OUT Ctibor Bachratý BLACK OUT (Bratislava v pohybe)

Po prvý raz sa 20. ročník medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe rozhodol predstaviť súčasný tanec divákom aj prostredníctvom fotografií. Ctibor Bachratý v nich zachytil nielen estetiku pohybu, ale aj výtvarné kvality produkcií, výrečnosť obrazu pohybových kompozícií, napätie, vzrušenie aj energiu tanca. Dodnes je totiž pre mnohých súčasný tanec niečo, čomu nerozumejú. Najskôr preto, že ho nepoznajú. Výstava Okamihy tanca bude v SND do konca októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #tanec #výstava #fotografia #Ctibor Bachratý #Okamihy tanca