Jiří Dokoupil priniesol do Danubiany hravú vynaliezavosť

Galéria Danubiana v Čunove ponúka návštevníkom zaujímavú výstavu s názvom Jiří Dokoupil Oxymoron. Sú to populárne bublinové obrazy a 3D inštalácie nábytku - jeden z posledných projektov autora (Furniture For Fotos). Výstava potrvá od 2. decembra do 5. marca budúceho roka.

19.12.2016 05:00
debata
Jiří Dokoupil pri svojich dielach z výstavy... Foto: Deyan Pavlov
Jiří Dokoupil Oxymoron Jiří Dokoupil pri svojich dielach z výstavy Oxymoron.

Ako už z názvu vyplýva, ide o netradičnú prehliadku, ktorá priblíži tvorbu českého umelca, žijúceho v Nemecku. Dokoupil je už vo svete známy vďaka svojim experimentom a hravej vynaliezavosti.

Na začiatku osemdesiatych rokov bol Jiří Dokoupil prominentným členom nemeckej neoexpresionis­tickej skupiny Mülheimer Freiheit, ktorú založil spolu s ďalšími piatimi umelcami. Od jeho účasti na výstave Documenta 7 v Kasseli (1982) sa z neho stala hviezda svetového formátu. Odvtedy prezentuje svoju tvorbu na medzinárodných akciách (napríklad na benátskych Bienále – 1987, 1993), vystavoval v galériách slávneho Lea Castelliho, Ileany Sonnabendovej či Davida Zwirnera v New Yorku, ale aj v reprezentačných umeleckých inštitúciách, ako je Centre Georges Pompidou v Paríži či viedenské Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig (MUMOK), Museo Reina Sofia v Madride alebo Museum of Modern Art (MOMA) v New Yorku.

Jeho obrazy sú zastúpené v dôležitých umeleckých zbierkach verejných, ale aj v prominentných súkromných kolekciách. Dokoupil vyvinul nový  prístup k maľbe, skúša nezvyčajné nové techniky. Týmto spôsobom pracuje bez použitia štetca alebo olejovej farby. Vyvinul asi sto rôznych techník a spektrum foriem jeho výtvarného prejavu je fascinujúce. Obrazy z mydlových bublín tvorí už od roku 1992 a stále ich zdokonaľuje.

Táto charakteristika Dokoupilovej tvorby znie neuveriteľne, až rozprávkovo. Teraz je možnosť presvedčiť sa, o čo vlastne ide. Na jar mal umelec výstavu v pražskej DSC Gallery a v týchto dňoch predstaví svoju novú výtvarnú techniku aj divákom na Slovensku. „Ide o najreálnejší dôkaz teórie Marcela Duchampa, ktorý tvrdí, že umelecké dielo začína existovať až s divákom. Objekty samotné neznamenajú nič, kým sa divák sám nestane súčasťou sochy,“ vysvetľuje umelec princíp expozície. Pre tú totiž vytvoril špeciálne objekty, ktoré stierajú rozdiely medzi druhou a treťou dimenziou. Práve s týmito exponátmi sa návštevníci budú môcť na výstave vyfotografovať.

Zaujímavé sú aj rôzne autorove výroky o maliarstve a jeho vlastné tvaroslovie. Divák sa napríklad dozvie, že  slovo „fufofová“, ktorým autor sám výstavu opísal, je výstižnou skratkou zloženou z počiatočných písmen názvu Furniture For Fotos. Toto všetko sú však len slová, celú pravdu o jeho vynaliezavej tvorbe sa divák dozvie až na výstave. Treba to vidieť.

A ešte niečo zo životopisu: Jiří Georg Dokoupil sa narodil v Krnove v roku 1954. V roku 1968 sa jeho rodina presťahovala do Kolína nad Rýnom v Nemecku, kde v sedemdesiatych rokoch študoval na akadémii výtvarných umení. Ďalej navštevoval výtvarné ateliéry na univerzite vo Frankfurte v Nemecku a Cooper Union v New Yorku, kde študoval pod vedením nemeckého konceptualistu Hansa Haackeho. Práve on mal významný vplyv na jeho ranú tvorbu.

Medzi rokmi 1983 a 1984 pôsobil Jiří Dokoupil ako hosťujúci profesor na Kunstakademie v Düsseldorfe, v roku 1989 v Circulo de Ballas Artes v Madride a na Gesamtschule Kassel (1994 – 1995). V roku 2012 získal cenu Lovis-Corinth Price. V súčasnosti pendluje po svete – žije a pracuje v Berlíne, Madride, Riu de Janeiro a Prahe. A hosťuje u nás.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danubiana #Jiří Dokoupil #Oxymoron #Marcel Duchamp #Furniture For Fotos