Vieme, o čom hovoríme, keď hovoríme o Anne Frankovej?

O čom hovoríme, keď hovoríme o Anne Frankovej. Cyklus fotografií, v ktorom Ľuboš Kotlár reflektuje rapídny nárast extrémne pravicových názorov, mu vyniesol minulý rok ocenenie Mladý talent Slovak Press Photo. Doplnený o nové fotografie ho vystavuje v Galérii Nadácie Slovak Press Photo v Zichyho paláci v Bratislave.

30.01.2017 07:00
debata (1)
Fotografie z cyklu Ľuboša Kotlára: O čom... Foto: Ľuboš Kotlár
O čom hovoríme, keď hovoríme o Anne Frankovej Fotografie z cyklu Ľuboša Kotlára: O čom hovoríme, keď hovoríme o Anne Frankovej.

„Prvá fotografia, od ktorej sa projekt odvinul, je pohľad z dvora na okná domu. Za nimi bol bunker, v ktorom sa ukrývala aj Anna Franková,“ hovorí dvadsaťpäťročný poslucháč Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorý je v poslednom ročníku štúdií na katedre fotografie a nových médií. Zaujímajú ho problémy súvisiace s otázkami ľudských práv. Zúčastnil sa viacerých konferencií na túto tému – tá v Amsterdame sa konala práve pod záštitou Domu Anny Frankovej.

„Na ľudskoprávnych konferenciách boli decká z celého sveta, ale niekedy som mal pocit, že tie veci berú príliš povrchne a naivne. Prezentovali ju ako ikonu alebo modlu. Vedeli citovať časti jej denníka, ale chýbala mi snaha pochopiť niektoré súvislosti. Navyše aj reálna aktivita, že keď ma to zaujíma, tak sa tomu chcem aj ďalej venovať,“ pokračuje Ľuboš Kotlár.

Fotografiami reflektuje svoje myšlienkové pochody. Spája dokumentárne nefiguratívne kompozície a zátišia so štylizovanými portrétmi ľudí zo svojho okolia. Podľa medzinárodnej poroty súťaže žurnalistickej fotografie tak zvýrazňuje bremeno dehumanizácie, medziľudského odcudzenia a neistoty, ktoré v súčasnosti nesie jednotlivec. „Asi ma rodičia aj režim vychovali k tomu, aby som si vážil demokraciu, aby sme si vážili jeden druhého a podobné záležitosti. Ako autor pociťujem morálnu zodpovednosť,“ vysvetľuje mladý autor.

Aj v módnej fotografii, ktorej sa tiež venuje, vypovedá viac o politických a sociálnych problémoch. „Ako masovo produkovaná fotografia, ktorú ľudia vyhľadávajú, je ideálnym priestorom, prostredníctvom ktorého možno ľuďom posunúť hlbšie myšlienky,“ pripomína. Výstava fotografií Ľuboša Kotlára O čom hovoríme, keď hovoríme o Anne Frankovej potrvá do 28. februára. Galéria na Ventúrskej 7 je otvorená v stredu a vo štvrtok od 13. h do 16.30 h.

Nadácia Slovak Press Photo vznikla minulý rok s cieľom podporovať mladých fotožurnalistov. „Naučia sa inštalovať svoje výstavy, dozvie sa o nich verejnosť. Pripravujeme tiež rôzne workshopy aj stretnutia s poprednými fotožurnalistami zo zahraničia, aby im nové skúsenosti uľahčili štart do života. Na mladých autorov sme sa zamerali preto, aby sa zvýšila úroveň slovenskej novinárskej fotografie,“ dodáva riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Press Photo #O čom hovoríme keď hovoríme o Anne Frankovej #Ľuboš Kotlár