Výstava: Nataša Húsková pozýva na kávu

V Galérii Francúzskeho inštitútu na Sedlárskej ulici v Bratislave práve vystavuje slovenská výtvarníčka Nataša Húsková, absolventka École Régionale des Beaux-Arts vo francúzskom meste Saint-Étienne.

05.02.2017 09:00
debata

Výstavu, ktorá trvá do 3. februára, nazvala Pauza na kávu. Chce, aby sme sa na chvíľu zastavili a zamysleli nad vecami, ktoré nás obklopujú. Filmový režisér Robert Kirchhoff k tomu hovorí: "Obrazy Nataše Húskovej, aj keď vznikli v rôznych obdobiach, rôznymi technikami, majú predsa jednotný výraz. Sú absurdnou výtvarnou groteskou zloženou zo zlomkov našej tragikomickej existencie. Odkaz a posolstvo ich autorky je ukryté vo výrečných a vtipných epigramoch ako poézia, ktorá sa tvári iba na to, čím naozaj je.“

Z tvorby Nataše Húskovej. Foto: Galéria Francúzskeho inštitútu
Nataša Húsková Z tvorby Nataše Húskovej.

Mladá výtvarníčka kombinovala štúdium vo Francúzsku a na Slovensku. V Saint-Étienne sa venovala hlavne grafickej tvorbe a vizuálnej komunikácii, v Bratislave absolvovala štúdium andragogiky a marketingovej komunikácie na Univerzite Komenského. Plagátovej tvorbe sa venovala v rámci semestrálneho pobytu na Akadémii výtvarného umenia v poľskom Krakove. Absolvovala doplnkové štúdium na VŠVU v Bratislave, Katedre grafiky a iných médií v ateliéri voľnej grafiky prof. Róberta Jančoviča. Svoje práce vystavovala na kolektívnych výstavách na Slovensku a v zahraničí. Umelecké inšpirácie získala aj v rámci niekoľkých rezidenčných pobytov v ateliéri v Cité International des Arts v Paríži. Práve v týchto dňoch vystavuje svoje diela v Cité v rámci súbornej výstavy slovenských umelcov „À la recherche d’une identité. Rétrospective des artistes-résidents slovaques“. Húsková sa nikdy nevyhýbala zaujať kritický postoj k závažným témam týkajúcim sa konzumnej spoločnosti, ekológie a pomoci sociálne slabším. Nebojí sa ironizovať vzťahy, ale aj pousmiať sa počas chvíľky pohody pri káve, či už v parížskej alebo bratislavskej kaviarni. Francúzske a slovenské motívy žijú v jej tvorbe v harmonickej symbióze. Do koláže pridá obrázok z časopisu, text z novín, občas prebleskne stručný francúzsky názov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nataša Húsková #Galériia Francúzskeho inštitútu