V Hongkongu vydražia Warholov portrét Mao Ce-tunga

V hongkonskej pobočke aukčného domu Sotheby's budú 2. apríla dražiť portrét Maa od Andyho Warhola, ktorý patrí medzi najznámejšie obrazy 20. storočia.

18.03.2017 16:00
Andy Warhol Foto: ,
Andy Warhol: Mao Ce-tung.
debata (1)

Dielo v roku 2014 predali v aukčnej sieni v Londýne za 7,6 milióna libier, pričom súčasný vlastník ho ponúkol do aukcie v Hongkongu. Odborníci odhadujú, že by jeho predaj mohol vyniesť až 15 miliónov do­lárov (v prepoč­te takmer 14 miliónov eur).

Warhol začal svoju sériu sieťotlačových portrétov Mao Ce-tunga v roku 1972, keď sa vzťahy medzi Čínou a USA počas studenej vojny začali zlepšovať po návšteve amerického prezidenta Richarda Nixona v Pekingu. Fotografia, ktorou sa umelec inšpiroval, bola na vnútornej obálke Malej červenej knihy – zbierky základných politických myšlienok a symbolu čínskeho komunizmu a propagandy. Séria portrétov komunistického vodcu neskôr viedla k takmer dvom stovkám ďalším portrétov podobných veľkostí a rozmerov, ktoré sa štýlom podobali Warholovým skorším portrétom Marilyn Monroe a Elvisa Presleyho zo 60. rokov. 

V roku 2013 počas prvej komplexnej výstavy Warholovho umenia v Číne Maove portréty nevystavili a čínske médiá sa zaoberali o­tázkou, či obrazy ukazovali rešpekt, alebo výsmech. Čínski investori však čoraz viac nakupujú západné umenie, pričom odborníci odhadujú, že tvoria asi pätinu všetkých kupcov umenia na svete.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Warhol #Mao Ce-tung