Odsekli mu prsty. Krásne kreslil. Asterix a Obelix stratili otca

Na úvod kuriozita: Albert Uderzo sa narodil s dvanástimi prstami. Na každej ruke mal jeden prst navyše. Chirurgovia mu ich, samozrejme, dokázali odstrániť. Prvé kresby začal v časopisoch uverejňovať, keď mal ešte len 14 rokov. Neskôr sa stal slávnym ilustrátorom. Majstrom, ktorý stál za zábavnými príbehmi dvoch svetoznámych kreslených postavičiek. Asterix a Obelix tento týždeň osireli. Uderzo zomrel vo veku 92 rokov na zlyhanie srdca.

30.03.2020 08:00
France Obit Uderzo Foto: ,
Albert Uderzo po boku s hlavnými hrdinami jeho komiksov. Vľavo je Asterix a vpravo Obelix. V pozadí sa nachádza Miraculix. Archívna snímka pochádza z roku 2004.
debata (2)

Kým Asterixa a Obelixa pozná celý svet detí aj dospelých, naopak, Uderzova tvár mnohým nič nehovorí. Nepretŕčal sa totiž ako celebrita na verejnosti. Nepotrpel si na výslnie. Dokazuje to aj skutočnosť, že v komiksoch bolo uvedené len jeho meno, fotografia chýbala.

Uderzo vtipne vysvetlil, prečo to robí: „Som ako bábkar, ktorý sa skrýva za bábku. Nepredávam seba. Nie som hviezda. Nikto nepozná moju tvár. Mohol by som prepadnúť banku a nikto by ma nepoznal," povedal pre noviny New York Times.

Asterixove roztomilé huncútstva sa bez zveličenia dajú označiť za vstupnú bránu do literatúry pre najmenších: „Zbožňovala som ho v mojom detstve. Asterix naučil deti na celom svete, aby si obľúbili čítanie," zdôraznila svetoznáma britská autorka knižiek pre deti Cressida Cowellová pre denník Guardian.

Kreslené postavičky po boku Asterixa sa stali legendami svetového komiksu. Drobnému fúzačovi v okrídlenej helme pomáhal statočný a zavalitý Obelix, neodmysliteľný bol psík Idefix. A, samozrejme, treba spomenúť čarovný nápoj, ktorý im spolu s obyvateľmi galskej dediny pomáhal odolávať náporu rímskych légií.

Rovnocennú autorskú dvojicu tvoril Uderzo s Reném Goscinnym. Kým prvý kreslil, druhý do príbehov prispieval slovami. „Asterix mal byť presný opak klasickej predstavy o starých Galoch. Chcel som, aby inteligencia prevažovala nad silou. Navyše lepšie rozvíjal ideu s čarovným nápojom, ktorú som nosil v hlave od začiatku," pripomenula agentúra ČTK vysvetlenie od Goscinnyho.

Uderzo, mimochodom, sa narodil sa nielen s dvanástimi prstami, ale ešte aj farboslepý. Jeho životný príbeh však ukázal, že zdanlivo veľký hendikep nijako nezabránil uplatneniu jeho výnimočného talentu. Kresliť začal pod vplyvom americkej komiksovej tvorby, inšpirovali ho aj animované filmy z hollywoodskej produkcie.

S Goscinnym začal spolupracovať na začiatku päťdesiatych rokoch minulého storočia. Vytvorili viacero milých kreslených postavičiek, ale slávu im priniesli až Asterix s Obelixom. Bol to raketový štart popularity. Dvaja statoční galskí obrancovia sa prvýkrát objavili v časopise Pilote v roku 1959. Keď Francúzsko o šesť rokov vyslalo do vesmíru svoju prvú umelú družicu na výskum blízkeho okolia Zeme a na skúšky satelitného systému, pomenovalo ju Asterix. Uderzove komiksy vytvárané s Goscinnym postupne prekonávali v počte predaných výtlačkov slávnych francúzskych spisovateľov. Nakoniec predbehli aj Victora Huga. Nikomu inému sa doteraz nepodarilo v krajine galského kohúta predať toľko kusov ako dvojici týchto autorov Asterixa a Obelixa.

Obaja mali zisk nielen z komiksov, zarábali si aj tým, že výrobcom umožnili za odplatu využívať hlavného hrdinu na reklamu. Asterix lákal gazdiné vo Francúzsku na všeličo – od horčice až po pracie prášky.

Po jednom zážitku sa však Uderzo rozhodol, že treba obmedziť používanie fúzača na reklamné účely. Peniaze nie sú všetko, zdalo sa mu byť už toho priveľa. „V metre v Paríži si raz všimol reklamné pútače s Asterixom na tri rôzne výrobky pri sebe. Odvtedy si stanovili prísnejšie limity na reklamu spojenú s ich hrdinom," napísal britský časopis London Review on Books.

Ako pád Eiffelovej veže, ale Uderzo to zachránil

Asterix stratil prvého zo svojich dvoch tvorcov v novembri 1977. Goscinny zomrel, keď mal ešte len 51 rokov. Srdce mu zlyhalo počas kontroly u jeho kardiológa. Stalo sa to pri záťažovom teste, ktorý lekári dávajú robiť na stacionárnom bicykli alebo na bežiacom páse. „Je to, akoby sa zrútila Eiffelova veža," objavilo sa napísané v jednom nekrológu vo francúzskej tlači. (Goscinnyho pochovali na židovskom cintoríne, väčšinu svojho majetku v testamente venoval parížskemu rabinátu.)

Čo bude teraz s Asterixom? Zostane nažive po smrti svojho scenáristu? Obavy sa nenaplnili, pretože Uderzo prevzal úlohu Goscinnyho. Kreslil a písal súčasne. Zmenila sa len jedna vec – čitateľky a čitatelia si odvtedy museli dlhšie počkať na nové komiksy, pretože Uderzovi zabrala veľa času vymýšľanie príbehov, ktoré premieňal do kreslenej podoby. Potvrdzuje to fakt, že po smrti Goscinnyho prešli až tri roky, než sa fanúšikovia Asterixa dočkali pokračovania. Prvý samostatný komiks od Uderza vyšiel v roku 1980 s názvom Veľká priekopa.

Treba však upozorniť, nechýbalo veľa a do hrobu mohol ísť aj Asterix. Uderzo sa totiž neskôr zdôveril, že po smrteľnom infarkte Goscinnyho zvažoval možnosť, že urobí krvavú bodku. Vážne sa pohrával s myšlienkou, že Asterixa v najbližšom komikse niekto zabije a tak sa už nikdy viac v kníhkupectvách neukáže.

Vo Francúzsku sa Asterix stal porovnateľným hrdinom, ako je Superman v USA. Zaujímavé je pritom, že Uderzo vôbec nepredpokladal, že táto postavička bude najviac obľúbená z celej jeho tvorby. „René a ja sme vytvorili iné s väčším entuziazmom, ale iba Asterix sa stal hitom. Nazdávam sa, že je to preto, lebo zrejme každý sa nájde v tejto postavičke. V myšlienke slabého, ktorý víťazí nad silnými výzvami," poznamenal raz Uderzo. Inokedy to prirovnal k pocitu boja Dávida proti Goliášovi.

Za zmienku stojí aj to, že Asterix pôvodne vyzeral odlišne, ako ho poznáme. Uderzo ho totiž nakreslil s vyššou postavou. Goscinny mu poradil, aby ubral z výšky, kolega prikývol. Scenáristovi išlo o to, že menšia postavička viac vynikne svojou odhodlanosťou a bojovnosťou proti veľkým Rimanom. Nepochybne sa ukázalo, že to bol skvelý nápad.

Zberateľ Ferrari

Keď si Uderzo urobil vodičský preukaz, bolo to zhodou okolností v roku 1947, keď pretekár Enzo Ferrari založil v Taliansku rovnomennú automobilku. Budúci otec Asterixa sa hneď zamiloval do červených tátošov. Samozrejme, že o kúpe Ferrari vtedy mohol iba snívať. Bol síce veľmi pracovitý, ale ešte nemal veľa peňazí, pokiaľ neprišiel s Asterixom. „Kreslil som s prestávkami od piatej hodiny ráno až do polnoci," pripomenul jeho slová denník Le Figaro.

Úspech s Asterixom mu umožnil, aby si kúpil skvelé auto Alfa Romeo 2600, ale stále sa videl sedieť vo vysnívanom Ferrari. Keď sa raz prechádzal v Paríži, uvidel vo výklade autopredajne túto červenú strelu na štyroch kolesách. Rozhodol sa, že si konečne kúpi Ferrari, ale predajca ho odhovoril. Podľa Le Figaro mu povedal, že tento model nie je úplne spoľahlivý a navyše jazdí predsa v novom krásnom aute. „Bol som mu vďačný za úprimnosť, neurobil som preto hlúpu chybu," zdôveril sa Uderzo.

Neskôr však predsa len presedlal na Ferrari. V jeho veľkej garáži postupne pribudli všetky modely od tejto slávnej automobilky. Le Figaro napísal, že známi hovorili o Uderzovi, že bol vynikajúci šofér. Mal už viac ako 80 rokov, keď si kúpil najnovší model , aby si vychutnával potešenie z jazdy v úžasnom športiaku.

Za Uderzom smútia všetci jeho obdivovatelia. Vrátane karikaturistov z celého sveta. „Uderzo je mŕtvy, nech žije Uderzo! Jednoducho bol génius. Nijaký iný ilustrátor ma tak nerozosmial ako on," napísal na Instagrame populárny taliansky karikaturista Enrico Marini.

Uderzo vytvoril dovedna (vrátane spolupráce s Goscinnym) 38 veľkých komiksov. Zároveň vzniklo desať kreslených filmov a štyri hrané. Nezabudnuteľné je, ako napríklad Obelixa stvárnil slávny herec Gérard Depardieu. Blysla sa aj Monica Belluciová, ktorá si zahrala Kleopatru.

Popularita postavičiek, ktoré svetu zábavy priniesol Uderzo, sa premietla nielen v obrovskom počte predaných výtlačkov. Od roku 1989 totiž neďaleko Paríža funguje zábavné stredisko s názvom Park Asterix. Francúzska odpoveď na americký Disneyland sa nepochybne vydarila.

Albert Uderzo v spoločnosti Asterixa Foto: SITA/AP, OLIVIER BOITET
France Obit Uderzo Albert Uderzo v spoločnosti Asterixa

Kto bol slávny ilustrátor Albert Uderzo

  • ** Narodil sa 25. apríla 1927 v poradí ako štvrté dieťa** Silvia a Irie Uderzovcov. Rodičia, ktorí pochádzali z Talianska, sa v roku 1922 presťahovali za lepším životom do Francúzska, kde prišiel na svet. Matrikár ho zapísal s menom Alberto, pretože dobre nerozumel jeho otcovi so silným talianskym prízvukom. Krstné meno Albert znejúce francúzsky začal úradne používať od 14 rokov. Mal ešte jedno meno: Aleandro. Na počesť svojho dedka z otcovej strany. Mimochodom, Uderzovcom sa pred ním narodil chlapček, ktorého pokrstili Albert, ale keď mal osem mesiacov, zomrel na zápal pľúc. Toto meno sa preto rozhodli dať svojmu štvrtému dieťaťu, neskoršiemu slávnemu ilustrátorovi.
  • Pre kariéru Uderza bolo zvlášť dôležité, že sa v roku 1951 zoznámil s Pierrom Goscinnym. Stali sa z nich nerozluční priatelia a spolupracovníci. Prvé komiksy začali tvoriť už v roku 1952. O sedem rokov predstavili Asterixa. Prvýkrát sa objavil v časopise Pilote určenom pre staršie deti, okamžite si však získal aj popularitu u dospelých. Nielen vo Francúzsku, ale v podstate na celom svete. Keď Goscinny v roku 1977 zomrel, Uderzo pokračoval v práci ako ilustrátor aj autor dialógov kreslených postavičiek.. Obľúbenosť komiksov o Asterixovi a Obelixovi potvrdzuje skutočnosť, že doteraz na svete predalo dovedna viac ako 350 miliónov výtlačkov.
  • Uderzo sa oženil v roku 1953, o tri roky manželka Ada porodila dcéru Sylviu, ich jediné dieťa. V roku 2007 veľmi ochladli vzťahy medzi otcom a dcérou, keď sa rozhodol predať svoj väčšinový podiel v nakladateľstve, ktoré založil v roku 1979. Sylvia preto musela odísť z firmy, ktorú dovtedy riadila. Otca verejne obvinila, že umožnil, aby nakladateľstvo kúpila spoločnosť, ktorá má pred sebou jedine vidinu zisku. „Je to, akoby sa otvorili brány galskej obce rímskemu impériu," vyčítala mu obrazne. Hádka sa dostala až na súd, lebo Uderzo ju zažaloval za „psychické násilie". Súdili sa až do roku 2014. Nakoniec uzavreli rodinnú kauzu priateľskou mimosúdnou dohodou.
  • Výtlačok, ktorý z majiteľa urobil milionára. Keď sa v októbri 2017 konala v Paríži aukcia, jedna ponúkaná vec prekonala všetky očakávania. Dražil sa komiks s Asterixom z roku 1959. Titulná strana bola podpísaná obidvomi autormi Albertom Uderzom a René Goscinnym. Aukčná sieň Druot predpokladala, že konečná cena sa vyšplhá na hranicu niekde medzi 180-tisíc a 200-tisíc eurami. Záujemcovia však dlho zvyšovali svoje ponuky. Nakoniec komiks kúpil anonymný dražiteľ až za 1,4 milióna eur! (Ilustračná snímka je z roku 2006 z kníhkupectva v Paríži, keď vyšla v poradí už 33. knižka o Asterixovi.)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Asterix a Obelix #Albert Uderzo