Christo to zabalil: Jeho umenie žije ďalej

Bulharský umelec Christo Vladimirov Javačev, ktorému celý svet hovoril dôverne len menom Christo, zomrel krátko pred svojimi 85. narodeninami. Oslávil by ich 13. júna.

01.06.2020 17:10
christo 22 Foto:
Inštalácia L´Arc de Triomphe, Wrapped, teda zahalenie parížskeho Víťazného oblúka, by sa mala uskutočniť podľa plánu v septembri 2021, aj napriek tomu, že umelec Christo už nebude pri jej finálnej realizácii prítomný.
debata

Rodák z Gabrova, ktorý žil od roku 1964 v New Yorku, sa celosvetovo preslávil tým, keď spolu s manželkou Jeanne-Claude v roku 1995 zabalil budovu berlínskeho Spolkového snemu (Bundestagu) do polypropylénovej tkaniny. Použil na to 100 000 m2 látky, vyše 15 km lán a 200 ton ocele. Zámer zabaliť budovu ohlásil v roku 1971, pre dlhé rokovania s poslancami mohol projekt zrealizovať až po 23 rokoch. Zahaľovanie budovy trvalo sedem dní a už po 14 dňoch bola stavba zasa odhalená.

Okrem snemu Christo s manželkou zabalil do látky šafranovej farby aj brány v newyorskom Central Parku, most Pont Neuf v Paríži či ostrovy na floridskom Miami. Zahaľovaním objektov chcel Christo upozorniť na to, že význam niektorých vecí si uvedomíme, až keď pominú. Nechal ich teda na určitý čas zmiznúť, čím na ne upriamil pozornosť. Navyše im pridal magický rozmer tajomstva balíčka. V niektorých projektoch zdôrazňoval absenciou, inde tlmil pestrosť zjednotením.

„Je akosi naivné a arogantné myslieť si, že táto vec ostane navždy, večne,“ povedal na margo zahalenia berlínskeho Bundestagu. Materiály sa po skončení inštalácie vždy zrecyklovali. „Všetky tieto projekty zmiznú tak ako naše detstvo, náš život,“ vysvetľoval. Práve to umocňovalo pôsobenie jeho diel.

Dvadsať rokov sa pripravoval na pokrytie rieky Arkansas v americkom štáte Colorado striebristou látkou. Do projektu nazvaného Over the River (Nad riekou) vložil vlastných 15 miliónov dolárov (na žiadne dielo nemal sponzorov, všetky projekty financoval z predaja vlastných skíc či modelov). Dohadovania s úradmi a environmentalistami trvali tak dlho, až Christo projekt odriekol. „Jednoducho som stratil záujem a sám som sa rozhodol, že v projekte nebudem pokračovať. To je sloboda. Každý projekt je jedinečný a ja som motor týchto ideí. Nemusím sám sebe nič vysvetľovať či odôvodňovať,“ povedal v rozhovore pre ZEITmagazin v apríli 2017. Na margo svojej identity vyhlásil: „Štátna príslušnosť je pre mňa niečo čiste byrokratické. Identita je niečo, čo si. Moja identita je Christo, to je všetko a to mi nikto nemôže vziať.“ Christo s manželkou vždy zdôrazňovali, že ich umenie by malo pokračovať aj po ich smrti.

Inštalácia L'Arc de Triomphe, Wrapped, teda zahalenie parížskeho Víťazného oblúka, by sa preto mala uskutočniť podľa plánu v septembri 2021. Už 1. júla tohto roku sa začne aj výstava o živote a tvorbe Christa a Jeanne-Claude v parížskom Centre Georges Pompidou.

Na snímke z 22. júna 1995 stojí muž na zvyškoch...
Christo a jeho manželka Jeanne-Claude počas...
+1The Wall (Stena), Rím, 1973-1974

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #umelec #víťazný oblúk