Poznáme nominácie na cenu za architektúru CE ZA AR 2020

Členovia poroty si tento rok osobne pozreli 30 diel a po piatich dňoch obhliadok naprieč celým Slovenskom vybrali v rámci šiestich kategórií tie najlepšie z nich.

04.08.2020 06:00
Korzo Zalesie Foto: ,
Jedno z nominovaných diel - Korzo Zálesie.
debata

V 19. ročníku súťaže Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru (CE ZA AR) 2020 sa tak po užšom výbere dostalo 21 diel.

Do aktuálneho ročníka súťaže sa prihlásilo spolu 110 diel, čo predstavuje historicky najväčší počet prihlásených diel počas existencie ocenenia. Laureátov jednotlivých kategórií sa verejnosť dozvie 7. októbra 2020 v priamom prenose na Dvojke.

Medzinárodnú porotu tvorili predseda Peter Moravčík a členovia Peter Jurkovič, Antonín Novák z Českej republiky, Ľubica Segečová, Kay Strasser z Rakúska a Táňa Buijs-Vítková z Holandska. „Ukázalo sa, že v prípade verejných stavieb je dôležitý príbeh od procesu obstarávania, financovania a výberu architekta. Príbeh architektúry sa nikdy neskončí dobre, ak nie je zastúpená známa ‚trojka‘ objednávateľ – architekt – realizátor,“ uviedol Moravčík.

Predseda poroty na tlačovej konferencii postupne predstavil nominácie v šiestich kategóriách. V kategórii Rodinné domy sú nominované Dom Hexagon, Bratislava z dielne architektov Lukáša Kordíka, Štefana Polakoviča a krajinného architekta Andreja Morávka, ďalej Dom pre Brata, Prešov od architektov Pavol Šilla a Silvie Šillovej. V kategórii Rodinné domy je nominovaná aj Vila Knopfler v Bratislave od architektov Michala Vršťanského a Martina Skorčeka a Letný dom Vajnory, na ktorom sa podieľali architekti Aleš Šedivec a Tomáš Tokarčík.

V kategórii Bytové domy sa o ocenenie uchádza aj Polyfunkčný dom na Konventnej ulici v Bratislave, ktorého architektmi sú Martin Kusý II., Pavol Paňák a Martin Kusý III., ďalej Bytový komplex Drotárska v Bratislave, BDR – Bytový dom Račianska v Bratislave. V kategórii Fenomény architektúry sú nominované Lesná sauna v Spišskom Hrhove, Prístavba k chalupe v Čachticiach a Múzeum Slovenských národných rád – rekonštrukcia v Myjave.

V ďalšej kategórii – Interiér nominovala medzinárodná porota Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci, Mezonetový loft Mlynica v Bratislave, Byt PC v Bratislave. Tiež rekonštrukcia podkrovného bytu na Gordovej ulici v Bratislave a Byt AK v Bratislave. Nominovanými dielami v kategórii Exteriér sú Korzo Zálesie v Zálesí, Tusitická útulňa – Červená studňa v Banskej Štiavnici a Archeopark v Kopčanoch. V rámci Občianskych a priemyselnych budov sú nominované Lodenica Karloveské rameno v Bratislave, Monument Majer v Banskej Bystrici v časti Majer a Smaltovňa v Lučenci.

debata chyba
Viac na túto tému: #CE.ZA.AR #ceny za architektúru