Pôjdu huslisti predávať do supermarketu?

Ľudia z kultúry vyzvali na zákaz zrušenia kultúrnych podujatí. Podpísaní zástupcovia ľudí pracujúcich v oblasti umenia a kultúry vyhlasujú, že na kultúrnych podujatiach dokážu zabezpečiť dodržiavanie primeraných hygienických opatrení. Plošný zákaz podujatí je pre kultúru zlý, varujú. Je hromadnou výpoveďou pre desaťtisíce ľudí.

30.09.2020 13:31
debata (9)

Kultúrne centrá a ľudia pôsobiaci v kultúre vyzývajú premiéra Igora Matoviča, ministerku kultúry Natáliu Milanovú a Vládu SR, aby svoje rozhodnutie prehodnotili a plošný zákaz kultúrnych podujatí s okamžitou platnosťou zrušili.

Signatári vo výzve upozorňujú, že na Slovensku v oblasti kultúry pracuje viac ako 220-tisíc ľudí a rozhodnutie Vlády SR o zákaze kultúrnych podujatí je hromadnou výpoveďou pre absolútnu väčšinu z nich.

O výzve kultúrnych centier a pracovníkov v kultúre informoval Róbert Blaško, člen siete pre nezávislú kultúru Anténa. Iniciatíva sa deje pod heslom Teraz si musíme viac veriť a pomáhať.

Výzvu napríklad podpísali organizácie Otvorené fórum, Nová Cvernovka, Diera do sveta, Kino Úsmev, KC Dunaj, Stanica Žilina-Záriečie a Nová Synagóga či Divadlo Andreja Bagara v Nitre.

Podpísaní zástupcovia ľudí pracujúcich v oblasti umenia a kultúry zároveň vyhlasujú, že na kultúrnych podujatiach dokážu zabezpečiť dodržiavanie primeraných hygienických opatrení rovnako, ako to dokážu prevádzkovatelia nákupných centier či športových zariadení.

Na záver dodali, že plošný zákaz podujatí je pre kultúru zlé riešenie.

Výzva kultúrnych centier a pracovníkov v kultúre:

“Bez kultúry nemožno zachrániť ľudstvo,” povedal Albert Einstein. Bez ľudskosti nezachránime kultúru, vravíme my.

Hovorí sa, že talent je boží dar. Pravda je však taká, že talent samotný nestačí. Aby priniesol ovocie, z ktorého sa môžeme tešiť všetci, je potrebná tvrdá práca. Bez nej by nevznikli všetky tie úžasné knihy, piesne, sochy, obrazy, divadlá a filmy.

Za každým umeleckým dielom je okrem autora aj množstvo ďalších ľudí: redaktori, vydavatelia, grafici, zvukári, osvetľovači, kostymérky, kulisáci, maskérky, produkčné, prekladatelia, dramaturgovia, …

Na Slovensku dnes v oblasti kultúry pracuje viac ako 220 000 ľudí. Rozhodnutie Vlády SR o zákaze kultúrnych podujatí je hromadnou výpoveďou pre absolútnu väčšinu z nich.

Dalo by sa spočítať, aké straty spôsobí toto jedno administratívne rozhodnutie nielen im a ich rodinám, ale celej ekonomike. A dalo by sa tiež namietať, že “veď umelci sa predsa môžu zamestnať inde”.

Lenže tie najväčšie škody vznikajú vo chvíli, keď talentovanú huslistku či klavíristu posielame vykladať tovar v supermarkete. Vôbec nie preto, že by iná práca bola pre nich “ponižujúca”: ale preto, že tým premárnime roky tvrdej práce, ktorú vložili do zveľaďovania svojho talentu.

Vraví sa: “keď rinčia zbrane, mlčia múzy”. Naša spoločnosť a celý svet je dnes v stave ohrozenia – no nie sme vo vojne! Všetci spoločne “bojujeme” proti nebezpečnému vírusu. Žijeme ťažké časy, preto potrebujeme viac súdržnosti, viac citlivosti, viac ľudskosti. A je to práve umenie, ktoré má moc poskytnúť nám ich. V takejto situácii by múzy umlčal len blázon.

My, dolupodpísaní zástupcovia státisícov ľudí pracujúcich v oblasti umenia a kultúry vyhlasujeme, že na našich kultúrnych podujatiach dokážeme zabezpečiť dodržiavanie primeraných hygienických opatrení – rovnako, ako to dokážu prevádzkovatelia nákupných centier či športových zariadení. Hovoríme: plošný zákaz pre kultúru je zlé riešenie.

Preto vyzývame premiéra Igora Matoviča, ministerku kultúry Natáliu Milanovú a Vládu SR, aby svoje chybné rozhodnutie prehodnotili a plošný zákaz kultúrnych podujatí s okamžitou platnosťou zrušili.

Teraz si musíme viac veriť a pomáhať.

Signatári: Anténa – sieť pre nezávislú kultúru, Otvorené fórum Zachráňme kultúru, A4 – Priestor súčasnej kultúry, Bombura, Bona fide – Tabačka Kulturfabrik, Diera do sveta, Different – BAŠTA, Divadlo Pôtoň, Divadlo z Pasáže, Hájovňa – kultúrno turistické centrum, KC Dunaj, Kino Úsmev, Kolomaž – Klub Lúč, NA PERÓNE, Nástupište 1 – 12, Nová Cvernovka, PERIFÉRNE CENTRÁ, Publikum.sk – Malý Berlín, Štokovec – Banská St a nica, TRIPTYCH – Hidepark, Truc sphérique – Stanica Žilina-Záriečie a Nová Synagóga, Wave ~ centrum nezávislej kultúry, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Barmuseum, Lýceum, Eleuzína, 1115 – Kino Akropola, NOMANTINELS, Otvor dvor o.z., …
9 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika